Парадокс: диабетиците живеят 6 месеца по-дълго от останалите

Ако беше инфекциозна болест, диабетът щеше да е най-мащабната пандемия. Всеки 10-и човек в света е засегнат, всеки 13-и е с преддиабет, броят на “скритите” болни е почти равен на диагностицираните диабетици и прогнозите са в следващите 20-25 г. случаите да се удвоят.

Парадоксът е, че само част от факторите са независещи от човека.

Половината от случаите на захарен диабет тип 2 могат да бъдат предотвратени. Това каза на кръгла маса в парламента проф. Цветалина Танкова, началник на Клиниката по диабетология в УСБАЛЕ “Акад. Иван Пенчев”.

Независещите от човека фактори са генетичните предразположения, за които предупреждава заболяване на родител, брат, сестра, дете и напредващата възраст. Изцяло предотвратими са наднорменото тегло, физическата пасивност, неконтролираният липиден баланс, високото кръвно налягане и свързаните с него сърдечносъдови заболявания.

Когато кръвната захар е по-висока от нормалното, но по-ниска от стойностите на диабета, състоянието се приема за преддиабет. Той създава по-висок риск не само за метаболитен проблем, а и за сърдечносъдови заболявания. Хубавото в това лошо състояние е, че то е обратимо. Шансът се състои в спазване на подходящ хранителен режим, повишаване на двигателната активност, отслабване. В някои случаи процесът се подпомага с медикаменти.

Към 463 млн., или 9,3% от хората по света, са диабетици. В България по последни данни с тази диагноза са 442 хиляди души между 20-80 г., уточни проф. Танкова.

За лечение на диабета у нас годишно се дават около 550 млн. лв. от публичните фондове, като 60% от средствата са за лечение на усложненията от заболяването, изтъкна доц. Зорница Миткова от Фармацевтичния факултет на МУ - София.

Окуражаващо е, че през последните години броят на пациентите с добър контрол на болестта нараства до 40 от 100 души. Това намалява усложненията и е спестило 20 млн. лв. за периода 2012-2016 г., уточни доц. Миткова.

В оптимистичната статистика са данните за продължителността на живота - при хората с диабет тип 2 се подобрява и изпреварва с 6 месеца тази на останалата част от обществото, а за периода 2012 – 2015 г. медицината у нас е спечелила година повече живот за хората с диабет.

Логичното обяснение за това как диабетиците изпреварват по ръст на продължителност на живота здравите си връстници е, че заболяването ги е направило по-отговорни към здравето.

По данни на Диабетния регистър в университетската ендокринологична болница диабетиците с усложнения са над 163 хил. Основната причина според проф. Сабина Захариева, главен координатор на Експертния съвет по ендокринология към МЗ и директор на болницата, е, че голям дял от тези пациенти нямат достатъчно знания и мотивация как да управляват заболяването си и как да водят здравословен начин на живот. Но фактът, че продължителността на живота при хората с диабет тип 2 се е увеличила с 6 месеца над средното за останалите българи, показва, че здравната грамотност на обществото е още по-ниска.

Проф. Здравко Каменов, началник на Клиниката по ендокринология в Александровска болница, препоръча да бъде подета национална инициатива за обучение на пациентите с участието на всички заинтересовани страни.