9°C   София
 

Особено развълнуван съм, защото не го очаквах!

С тези думи получи приза си “Лекар на 2019 г.” проф. Пламен Панайотов - началник на Клиниката по кардиохирургия във варненската болница “Света Марина”. Званието се присъжда от БЛС преди Деня на българския лекар - 19 октомври, когато се отдава почит на св. Иван Рилски.

Проф. Панайотов е в клиниката от създаването й през 2005 г. Поканата получава, докато е на работа в Кувейт. Приема веднага. След 3 г. поема ръководството, изкушен да я организира по световни стандарти. Концепцията му работи отлично. За нея е допринесъл опитът му от "Пирогов", болница "Лозенец", Националната кардиологична болница, специализациите в САЩ, Турция, Кувейт. С неговия опит за всички пациенти стават достъпни щадящи операции и иновативни техники.

В категорията “Дългогодишна дейност в медицината и принос в развитието на специалност” признание получиха специалисти от водещи болници. Това са проф. Юлиян Райнов, шеф на Клиниката по хематология във ВМА, началникът на Клиниката по анестезиолотгия и интензивно лечение в "Токуда" проф. Николай Младенов и проф. Иван Дечев, началник на Клиниката по урология от "Свети Георги" в Пловдив.

ВМА има и втори призьор. За “Принос за утвърждаване на авторитета на съсловието” е награден проф. Любомир Алексиев от центъра по военномедицинска експертиза, авиационна и морска медицина към ВМА.

С прилагането на иновативна медицина заслужи признанието проф. Ивайло Търнев, началник на Неврологичната клиника в Александровска болница. Той е пионер в неврогенетиката и лечението на тежки наследствени заболявания.

Отличие за прилагането на уникални техники получи пироговският травматолог проф. Диян Енчев, който поема едни от най-тежките операции при счупвания на таза.

Колегията награди още един лекар от Александровска. Оценката “Ти си нашето бъдеще” е за д-р Явор Асьов, ендокринолог от Центъра по бариатрична хирургия. В същия раздел са отличени и р-р Илко Костурков, д-р Асен Асенов и д-р Михаил Вулджев.

Призьори в различни категории са и д-р проф. Борислав Китов, д-р Никола Боянов, д-р Атанас Пелтеков.

За първи път БЛС даде и награди в нетрадиционни области. Кампанията срещу насилието над медици #ПребориГнева роди инциативата “Добрата дума лекува”, в която надделяха номинациите за д-р Здравко Пенков от Сливен.

Специална награда получиха и д-р Елиас Хаддад, който оперира на фенер, и д-р Илиян Траянов от Пазарджик, под чието ръководство по чудо беше спасена родилка с амниотична емболия.

Досега приз “Лекар на годината” е присъждан на:

- хирурга акад. Дамян Дамянов

- лицево-челюстния хирург проф. Николай Янев

- специалиста по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология проф. Николай Владов

- д-р Филиз Абидин - Ахмед от спешния център в Кърджали, лекувала в екстремни условия в снежния ад през 2015 г.

- гастроентеролога и хепатолог проф. Крум Кацаров

- ортопеда доц. Бинка Попова,

- анестезиолога проф. Николай Петров

- онкогинеколога проф. Григор Горчев;

- онколога проф. Константа Тимчева;

- всеотдайния личен лекар от Смолян д-р Алекси Деянов, който до смъртта си през 2017 г. лекува хората в затънтени места, въпреки че от години бе на хемодиализа и освен с приз “Лекар на годината” за 2009 г. бе посмъртно награден с Почетния знак на здравното министерство;

- началника на ВМА в периода 2002-2013 г. дерматолога ген. Стоян Тонев (1953 - 2017)

- д-р Атанас Попов (за принос в развитието на медицината в областта на вътрешните болести), проф. Емилия Христова (педиатър неонатолог) и акад. Владимир Овчаров (преподавател по анатомия, хистология и цитология, дългогодишен ректор на Медицинския университет – София)

- кардиохирурга проф. Генчо Начев и дерматолога проф. Тодор Черкезов

- дерматолога чл.-кор. проф. Николай Цанков

- хирурга проф. Радослав Гайдарски

- офталмолога акад. Петя Василева.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

ПОСЛЕДНО ОТ

На рождения си ден тя прегърна за първи път бебетата, екипът я изненада с празник Щастлива млада майка, спасена от екипа на Специализираната болница за активно лечение по акушерство и гинекология “Майчин дом”, за първи път прегърна двете си деца на 29-ия си рожден ден. Пациентката е проследявана в болницата месеци наред

Ако очаквате бебе или планирате бременност, вероятно се вълнувате кои храни и напитки са полезни за вашето здраве. Нарът е една от тях. Сокът от нар е богат на антиоксиданти, които имат много предимства и играят важна роля за здравето на бременната. Антиоксидантите помагат за намаляване на риска от нараняване на плацентата,

През периода на бременността е по-вероятно да имате запек, отколкото диария. Но не са малко и случаите на жени, които страдат от разстройство в месеците преди раждането. Появата на диария преди 37 г.с. може да е признак за предстоящо преждевременно раждане. Но все пак не бързайте да се притеснявате, защото това е в краен случай.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Монолог на Цветана Манева откри спектакъла в София. Любомира Казанова се превъплъти в Илияна Раева “Те са живото злато на България.” Монолог на Цветана Манева с тази есенция откри спектакъла “Светът на златните момичета” в “Арена Армеец” в София. Голямата българска актриса направи своето съчетание между театъра и художествената гимнастика и

Откритата във вторник обновена мощност е най-голямата в Европа от своя вид Откритата тържествено във вторник в Севлиево обновена и модернизирана мощност на “Идеал Стандарт - Видима” за производство на санитарна арматура е най-голямата от своя род в Европа, каза по време на церемонията Торстен Тюрлинг

Ако през 2019 г. имаше шампионат за баба и дядо по скоростно увеличение на отбора на внуците, победителите щяха да се казват Елена Вълчева и Антон Янев. ПР експертът и проектантът на метрото в тясна координация със синовете си Ян и Тодор и снахите Галя и Доротея вдигнаха рязко раждаемостта у нас. Преди седмици се появиха близначките Антония и