9°C   София
 

1/3 от близо 700 милиона деца на възраст под 5 години са недохранени или с наднормено тегло и се сблъскват със здравословни проблеми през целия си живот като следствие от това. Тези данни са част от доклад на САЩ за храненето в детска възраст, публикуван във вторник, цитиран от БГНЕС.

"Ако децата се хранят зле, те живеят зле", заяви изпълнителният директор на УНИЦЕФ Хенриета Фор, разкривайки първия доклад на фонда за състоянието на децата от 1999 г. насам. "Губим позиция в борбата за здравословни диети."

Проблемите, които някога са съществували в противоположните краища на спектъра на богатството, днес са концентрирани в средите с малки и средни доходи, показва докладът.

Въпреки почти 40-процентовия ръст от 1990 г. до 2015 г. на подобряване на състоянието на бедните страни, 149 милиона деца на 4 или по-малко години все още са твърде ниски за възрастта си - клинично състояние, което уврежда както мозъка, така и развитието на тялото. Други 50 милиона са засегнати от загуба на тегло, хронично и изтощаващо слабеене, също родено от бедност.

В същото време половината от децата по целия свят под 5 години не получават основни витамини - дългогодишен проблем, който УНИЦЕФ нарича „скрит глад“.

През последните три десетилетия обаче в развиващия се свят нараства друга форма на детско недохранване: излишното тегло.

"Тази тройна тежест - недохранване, липса на важни микроелементи, затлъстяване - все по-често се среща в една и съща държава, понякога в един и същи квартал и често в едно и също домакинство", казва за АФП Виктор Агуайо, ръководител на програмата за хранене на УНИЦЕФ.

Във всички възрастови групи повече от 800 милиона души по света са постоянно гладни, а други 2 милиарда ядат твърде много неправилни храни, което води до епидемии от затлъстяване, сърдечни заболявания и диабет.

Докладът показва, че Япония оглавява класациите по показатели за детско здраве, с нисък процент на детска смъртност и малко деца с поднормено тегло. Но тя също така оглавява най-ниския процент на детско затлъстяване сред 41 развити страни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и Европейския съюз.

Експертите казват, че има различни фактори за това, но национална програма за училищен обяд също играе ключова роля.

"Училищните обеди с менюта, създадени от специалисти по хранене, се предоставят на всички основни училища и по-голямата част от прогимназиите в цяла Япония," каза за АФП Мицухико Хара, педиатър и преподавател от Токийския университет“ Касей Гакуин“. Обедите са задължителни – като не са разрешени пакетирани - и макар че не са безплатни за повечето деца, те са силно субсидирани. Всяко хранене е проектирано така, че да има около 600-700 калории, балансирани между въглехидрати, месо или риба и зеленчуци.

"Училищният обяд е предназначен да осигури хранене, което обикновено липсва в храната у дома", заяви служителят на образователното министерство Маюми Уеда. „Мисля, че допринася за хранителния баланс, необходим на децата.“

За разлика от системата на столовата, работеща в някои западни страни, японските училищни обеди обикновено се сервират в класната стая. Обедите са замислени не само за да хранят децата, но и да ги учат.

"В японското училище има и ежедневни уроци, в които се обясняват хранителните елементи, съдържащи се в училищния обяд за деня. Това е добър начин да възпитате децата", казва Хара.

В началните училища учениците използват магнити със снимки на храна и ги поставят в различни категории на бяла дъска, като се учат да разделят протеините от въглехидратите.

"Училищният обяд е позициониран като част от образованието според закона", казва Уеда.

Японското правителство изследва хранителните навици в страната годишно и използва резултатите, за да определи това, което да влезе в училищното хранене, добави тя.

Училищните обеди в Япония датират още от 1889 г., когато са осигурени оризови топки и риба на скара за деца, живеещи в бедност в северната префектура Ямагата. Но програмата е разширена в цялата страна, след като Втората световна война приключва, за справяне с глада в детството на фона на сериозен недостиг на храна.

А има и други фактори, признава Хара. "Тъй като много японци живеят здравословно, те се опитват да ядат разнообразна храна, което е добре", казва той.

"Освен всичко останало ние сме научени да ядем сезонна храна, което също допринася за доброто здраве. Япония е една от редките страни, които обръщат толкова много внимание на храната, свързана с конкретни сезони", добавя Хара.

Резултатите са отразени в статистиката: Япония има едно от най-ниските нива на детска смъртност, а процентът на деца на възраст от 5 до 19 години с наднормено тегло или затлъстяване е 14,42% - далеч по-нисък от повечето други развити страни.

САЩ са начело на класацията на УНИЦЕФ - 41,86%, Италия - 36,87% и Франция - 30,09%.

Хара казва, че друг фактор в Япония са редовните здравни проверки на грижите за деца. Родителите на бебета получават напомняния от местната власт, а на децата се правят здравни проверки в училище, включително измерване на височината и теглото.

Все пак дори Япония не се е избавила напълно от нарастващата тенденция за деца с наднормено тегло и затлъстяване в детска възраст. В Япония, както и на други места, тази тенденция засяга по-малко заможните семейства.

"Децата в бедните семейства са по-склонни да имат наднормено тегло, защото семействата се опитват да намалят разходите", казва Хара. "В резултат на това те ядат по-малко протеини, а консумират повече въглехидрати и захар, което води до затлъстяване."

Училищните обеди са още по-важни за децата в подобни ситуации, казва той.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

ПОСЛЕДНО ОТ

На рождения си ден тя прегърна за първи път бебетата, екипът я изненада с празник Щастлива млада майка, спасена от екипа на Специализираната болница за активно лечение по акушерство и гинекология “Майчин дом”, за първи път прегърна двете си деца на 29-ия си рожден ден. Пациентката е проследявана в болницата месеци наред

Ако очаквате бебе или планирате бременност, вероятно се вълнувате кои храни и напитки са полезни за вашето здраве. Нарът е една от тях. Сокът от нар е богат на антиоксиданти, които имат много предимства и играят важна роля за здравето на бременната. Антиоксидантите помагат за намаляване на риска от нараняване на плацентата,

През периода на бременността е по-вероятно да имате запек, отколкото диария. Но не са малко и случаите на жени, които страдат от разстройство в месеците преди раждането. Появата на диария преди 37 г.с. може да е признак за предстоящо преждевременно раждане. Но все пак не бързайте да се притеснявате, защото това е в краен случай.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Монолог на Цветана Манева откри спектакъла в София. Любомира Казанова се превъплъти в Илияна Раева “Те са живото злато на България.” Монолог на Цветана Манева с тази есенция откри спектакъла “Светът на златните момичета” в “Арена Армеец” в София. Голямата българска актриса направи своето съчетание между театъра и художествената гимнастика и

Откритата във вторник обновена мощност е най-голямата в Европа от своя вид Откритата тържествено във вторник в Севлиево обновена и модернизирана мощност на “Идеал Стандарт - Видима” за производство на санитарна арматура е най-голямата от своя род в Европа, каза по време на церемонията Торстен Тюрлинг

Ако през 2019 г. имаше шампионат за баба и дядо по скоростно увеличение на отбора на внуците, победителите щяха да се казват Елена Вълчева и Антон Янев. ПР експертът и проектантът на метрото в тясна координация със синовете си Ян и Тодор и снахите Галя и Доротея вдигнаха рязко раждаемостта у нас. Преди седмици се появиха близначките Антония и