Защо за първи път от 20 г. СЗО забави препоръките срещу кои вируси да пазят ваксините. Било зо добро - щам се вмъкнал в новата грипна вълна в последния момент и трябвало да се прецизира прогнозата. 

Балканска среща на експертите по грипната профилактика, на която София е домакин, препоръча имунизационните кампании да започнат най-малко две седмици преди грипната епидемия.

По правилата на профилактиката и добрия контрол над инфекциите националните центрове по грип следят за циркулация на грипни вируси от началото на октомври до април. Към момента не се изолират нито у нас, нито в Европа.

Първите 60 000 ваксини вече са в България, очакват се 150 000 по програмата за безплатно ваксиниране на хора над 65 г., съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на центъра по заразни и паразитни болести. Според статистиката на центъра вече 2 г. пикът на грипа у нас е в 3-ата седмица на януари. Това означава, че ваксинирането може да продължи чак до края на годината, а то стартира още през септември.

На срещата се цитира проучване на СЗО в 38 европейски страни. Според него времето на епидемичния пик се променя от изток на запад и вълната завладява по-късно Западна Европа.

На въпрос на в. “24 часа” защо тази година за първи път закъсня препоръката на СЗО срещу кои грипни вируси да е ваксината, д-р Анвар Расули отговори, че това се е наложило за по-голяма прецизност на прогнозата.

Ваксините срещу грип се актуализират всяка година, за да отговарят по-добре на вирусите, които ще се разпространяват. Прогнозата за западното полукълбо се прави през февруари - тази година през март, главно на основата на вирусите, циркулирали в южното. Въпреки това не е възможно да се предскаже дали ваксина ще бъде напълно ефективна - вирусите са силно изменчиви и в различните региони доминират различни видове.

През пролетта СЗО призна, че закъснението може да забави производството на ваксини с 2-4 седмици.

Доц. Любомир Киров, председател на сдружението на общопрактикуващите лекари, подкрепи тезата, че на фона на неудобствата от забавянето то дава повече предимства.

“Грипните вируси съвсем не са безобидни, променят се и непрекъснато се появяват нови или модифицирани “гадове”. Ето, и сега на финала на влака на новата грипна вълна, тръгнала към нас, се е качил нов представител. Във всички случаи е по-добре да се уточни прогнозата”, каза той и препоръча в програмата за профилактика да се заложи принципът ваксините да са на разположение още от септември, за да не се струпват хора в кабинетите в последния момент.

“През кабинета ми в студен месец минават 800-1000 души. Като се добавят и 500, които ще дойдат за ваксина, ще се създаде много напрегната обстановка. Така ще е при всички колеги. Отделно заплащането на този допълнителен труд е просто смешно”, допълни доц. Киров. 

Досегашната практика показва, че се ваксинират до 2-3% от българите. Това залага известен оптимизъм, че сегашните общо 210 000 дози ще са достатъчни.Биг Фарма
10/12/2019 12:29:32

Както всяка година "експертчетата" се разшетаха, за пробутват/ промотират, маркетират/ опасните и неефективни продукти, които аз /Биг Фарма/ произвеждам /с цел печалба/ и които някак не вървят добре на свободния пазар... това последното ми е неприятно/ така де, искам си печалбите на мах/ та се налага подвластните ми здравни бюрократи да се задействат енергично в търсене на наивници и най-вече в харчене на пари на данъкоплатеца в мой интерес! Ама уравнението ползи/рискове не излизало, боклуците ми увреждали повече, отколкото помагали /добре де, вярно е, просто НЕ ми дреме/ и прочее досадно мрънкане от осведомените... разберете, че това не ме интересува изобщо, ИСКАМ СИ ПЕЧАЛБИТЕ!!! ЯСНО ЛИ Е НА ВСИЧКИ? ДА? ЧУДЕСНО, ПРОДЪЛЖАВАМЕ НАПРЕД!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...