15°C   София
 

Защо за първи път от 20 г. СЗО забави препоръките срещу кои вируси да пазят ваксините. Било зо добро - щам се вмъкнал в новата грипна вълна в последния момент и трябвало да се прецизира прогнозата. 

Балканска среща на експертите по грипната профилактика, на която София е домакин, препоръча имунизационните кампании да започнат най-малко две седмици преди грипната епидемия.

По правилата на профилактиката и добрия контрол над инфекциите националните центрове по грип следят за циркулация на грипни вируси от началото на октомври до април. Към момента не се изолират нито у нас, нито в Европа.

Първите 60 000 ваксини вече са в България, очакват се 150 000 по програмата за безплатно ваксиниране на хора над 65 г., съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на центъра по заразни и паразитни болести. Според статистиката на центъра вече 2 г. пикът на грипа у нас е в 3-ата седмица на януари. Това означава, че ваксинирането може да продължи чак до края на годината, а то стартира още през септември.

На срещата се цитира проучване на СЗО в 38 европейски страни. Според него времето на епидемичния пик се променя от изток на запад и вълната завладява по-късно Западна Европа.

На въпрос на в. “24 часа” защо тази година за първи път закъсня препоръката на СЗО срещу кои грипни вируси да е ваксината, д-р Анвар Расули отговори, че това се е наложило за по-голяма прецизност на прогнозата.

Ваксините срещу грип се актуализират всяка година, за да отговарят по-добре на вирусите, които ще се разпространяват. Прогнозата за западното полукълбо се прави през февруари - тази година през март, главно на основата на вирусите, циркулирали в южното. Въпреки това не е възможно да се предскаже дали ваксина ще бъде напълно ефективна - вирусите са силно изменчиви и в различните региони доминират различни видове.

През пролетта СЗО призна, че закъснението може да забави производството на ваксини с 2-4 седмици.

Доц. Любомир Киров, председател на сдружението на общопрактикуващите лекари, подкрепи тезата, че на фона на неудобствата от забавянето то дава повече предимства.

“Грипните вируси съвсем не са безобидни, променят се и непрекъснато се появяват нови или модифицирани “гадове”. Ето, и сега на финала на влака на новата грипна вълна, тръгнала към нас, се е качил нов представител. Във всички случаи е по-добре да се уточни прогнозата”, каза той и препоръча в програмата за профилактика да се заложи принципът ваксините да са на разположение още от септември, за да не се струпват хора в кабинетите в последния момент.

“През кабинета ми в студен месец минават 800-1000 души. Като се добавят и 500, които ще дойдат за ваксина, ще се създаде много напрегната обстановка. Така ще е при всички колеги. Отделно заплащането на този допълнителен труд е просто смешно”, допълни доц. Киров. 

Досегашната практика показва, че се ваксинират до 2-3% от българите. Това залага известен оптимизъм, че сегашните общо 210 000 дози ще са достатъчни.Биг Фарма
10/12/2019 12:29:32

Както всяка година "експертчетата" се разшетаха, за пробутват/ промотират, маркетират/ опасните и неефективни продукти, които аз /Биг Фарма/ произвеждам /с цел печалба/ и които някак не вървят добре на свободния пазар... това последното ми е неприятно/ така де, искам си печалбите на мах/ та се налага подвластните ми здравни бюрократи да се задействат енергично в търсене на наивници и най-вече в харчене на пари на данъкоплатеца в мой интерес! Ама уравнението ползи/рискове не излизало, боклуците ми увреждали повече, отколкото помагали /добре де, вярно е, просто НЕ ми дреме/ и прочее досадно мрънкане от осведомените... разберете, че това не ме интересува изобщо, ИСКАМ СИ ПЕЧАЛБИТЕ!!! ЯСНО ЛИ Е НА ВСИЧКИ? ДА? ЧУДЕСНО, ПРОДЪЛЖАВАМЕ НАПРЕД!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

ПОСЛЕДНО ОТ

Дичо и неговата половинка Карина са известни и с готварските си умения. Двамата показаха пред bTV тяхната рецепта за червени палачинки "Ариел". Карина разказа, че Дичо прави закуската вкъщи, а тя се включва за обяда и вечерята. Дичо и Карина може да са в новото си жилище отскоро, но са заедно отдавна, а от четири години имат и дъщеря - Ариел

Емилия може да е бременна. Певицата пази в тайна добрата новина, но сред колежките й мълвата се разнася с огромна скорост. В подкрепа на слуховете се появиха снимки от участие на блондинката, на които се вижда ясно наедрял корем. Черната къса рокля на пайети, която Емилия избра, не успя да скрие корема,

Бедните пенсионери над 70 г. с помощи за храни и перилни препарати Държавата ще раздава специален пакет “бебе”, в който ще има памперси, козметични продукти, кошара, шишета, биберони и стоки от първа необходимост на самотни или бедни майки. “Вярваме, че това ще бъде един допълнителен демографски стимул”

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Противопоставят се на мачизма и фейковете Преди няколко месеца американската актриса и певица Бела Торн изненада милионите си последователи в социалните мрежи със свои голи снимки. Тя обясни, че ги пуска, за да се защити от хакер, който многократно я изнудвал със съобщения на телефона ѝ, че ще ги публикува

Историята е записана от самия Симеон Радев Всички сме слушали истории за възкръснали мъртъвци, но колко от тях са истински? Те винаги се подлагат на съмнение от здравия разум. Ето ви обаче един случай, записан от самия Симеон Радев - виден български писател, дипломат, историк, революционер и публицист от Македония

С уменията на железен мултидисциплинарен екип, който не абдикира пред 50% риск и дава всичко от себе си за другите 50%, показва работата на неврохирурзи от университетската болница "Св. Иван Рилски" - София.  Туморите като на Железния човек, както стана известен оперираният заради гигантско образувание в главата българин