Родителите искат най-доброто за децата си - да се хранят и да спят добре, да правят физически упражнения. Но принуждаването да пазят диета или да отслабнат им вреди, показа изследване, цитирано от БТА.

Родители, които карат децата си да пазят диета, всъщност повишават риска от затлъстяване по-късно през живота им. Това е свързано и с увеличен риск от смущения в храненето. "Феноменът може да обхване няколко поколения", казва ръководителката на изследването Джерика Бърдж от университета на Минесота.

Бърдж и колегите й изследвали анкети с над 1100 младежи и девойки от Сейнт Пол и Минеаполис от периода 1998-1999 г. Почти две трети от тях са момичета. Анкетираните след това участвали в други проучвания през 5-годишни интервали, като се започне от 2003 г. Над 60% от младите жени и 27% от младите мъже казали, че майките им ги насърчавали да пазят диета, за да имат слаби фигури. За около 20% от младите жени и 18% от младите мъже такъв съвет давали бащите им.

Изследването не открива причинно-следствена връзка, но принудата от страна на родителите да имаш слаба фигура води до по-лошо здраве в зряла възраст, отбелязаха учените. Това изглежда има кумулативен ефект върху свързаното с телесното тегло и психичното благосъстояние поведение в зряла възраст.

В края на изследването, т.е. 15 г. след първия въпросник, за момичетата, които били принудени да пазят диета, имало с 49% по-голяма вероятност да са затлъстели в сравнение с другите. Вероятността за момчетат се оказала с 13% по-голяма.

Родителският натиск да се пази диета водел и до по-малко самоуважение, по-малко удовлетворение от собственото си тяло и депресия.