Изпълнителната агенция по лекарствата /ИАЛ/ и притежателите на разрешения за употреба на лекарствените продукти с ранитидин са блокирали наличните на българския пазар количества от тях, съобщи ИАЛ.

Блокирането е превантивна мярка по повод започналия от Европейската агенция по лекарствата /ЕМА/ преглед на лекарствените продукти с ранитидин заради съмнение за контаминация с нитрозамини /NDMA/ в активните вещества, от които са произведени. Съмнението произлиза от данни на частни лаборатории извън територията на ЕС.

Въпреки че ЕМА подчерта, че няма препоръка за прекратяване на употребата на лекарства с ранитидин, повечето притежатели на разрешения в ЕС и в трети страни спират продажбите им като предпазна мярка, допълни ИАЛ.

Ранитидин е активно вещество, което се използва за намаляване на производството на киселина в стомаха при болни със стомашна язва или гастроезофагеален рефлукс. NDMA е класифициран като вероятен канцероген при хора въз основа на изследвания с животни. Той присъства в някои храни и в някои източници на вода, но не се очаква да причини вреда при поглъщане в малки количества.

Пациентите не следва да преустановят лечението с ранитидин, без да се консултират с лекаря си, тъй като рискът от спиране на лекарството е значително по-голям от риска от продължаване на приема до следващата консултация. На пазара има други лекарства с други активни съставки, които имат същите терапевтични показания, посочва ИАЛ.