Жените да балансират ангажиментите си между “трябва” и “искам”

Мъчи ви криза на средната възраст? Подложете се на емоционален или физически стрес, съветва руската психоложка Олга Шапиро от Московската служба за психологическа помощ на населението.

Според специалистката за преодоляване на този труден житейски период на мъжете могат да помогнат строителство на дом, ремонт на къщата или покупката на автомобил.

“Нужно е

занимание,

което повишава

жизнения тонус

на силния пол и активизира енергията му”, цитира Шапиро сайтът “Лента”.

Жените тя съветва да се научат да поставят на преден план собствените си интереси. “Вземете лист хартия и съставете списък на всичко, което правите, ръководейки се от принципа “длъжна съм да го свърша”. После опишете занятията, които съответстват на принципа “желая да го направя”. Идеалният случай е да се постигне равновесие между “длъжна съм” и “искам”, казва експертката.

Някои учени изразяват съмнение, че кризата на средната възраст въобще съществува. Други спорят

кога се проявява

- към 45-годишна

възраст или

още в средата

на 30-те

Сондажи показват, че повечето хора вярват в този синдром, а половината от запитаните над 50 години твърдят, че са го прекарали.

Терминът е формулиран от канадския психоаналитик Елиът Жак през 1965 г. като състояние, в което разбираме, че сме смъртни и сменяме младежкия идеализъм със съзерцателен песимизъм. По-прозаичното обяснение е, че синдромът настъпва, когато децата вече са напуснали “гнездото”, започват грижи за възрастни родители, констатираме, че тялото ни остарява и напълнява, налягат ни хронични болести. Има и други фактори –

развод, загуба

на близки или

на работата

През този период се появяват депресия, песимизъм, апатия, безнадеждност, досада от ежедневието, внезапна смяна на настроенията, страх от смъртта, нарушения на съня – безсъние или преспиване. А сънят е пряко свързан с качеството на сексуалния живот.

Хората в криза на средната възраст са склонни към развод, алкохолизъм.

Дистанцират

се от старите

приятели и

търсят по-млади,

включително за интимни връзки. У дома са раздразнителни, докачливи, обвиняват половинката си, че ги мрази и им пречи да се развиват и забавляват.  Нова спортна кола ще ви извади от кризата на средната възраст.

Нова спортна кола ще ви извади от кризата на средната възраст.

Практиката на Олга Шапиро показва, че мъжете успешно излизат от това състояние – временно или продължително - ако си купят модерен автомобил (по възможност спортен), мощен мотор или марков часовник.

Основен ремонт на къщата или изграждане на нов дом или вила, екскурзии в екзотични страни и курорти също помагат. Освен тези скъпи терапии, има и по-достъпни – нов телефон или дизайнерски тоалет, смяна на прическата и

цвета на

косата, модна

татуировка,

посещение на

рокконцерти

При жените кризата се изразява главно в страх от остаряването и желание да изглеждат млади и елегантни. Затова се спасяват с пластични операции и шопинг терапия.

Има и обратна реакция – запускат се, стават безразлични към бръчките и килограмите, губят интерес към секса. За повечето дами това е период на преоценка на социалната им роля, на достиженията им и на семейните взаимоотношения, казва Шапиро. Съветът ѝ към жените е да се поддържат психически млади, да са активни и да имат интереси. Тайната, както и при мъжете, е да са заети с работа и хобита – безделието разболява. Те трябва да се погрижат за личните си желания - могат да започнат курсове по пеене, танци или рисуване, за които са мечтали от младини.

Да учат

чужд език, да

спортуват, да си

устройват вечери

с позитивни

приятелки,

да сформират каре за карти. В тежки случаи и двата пола обезателно трябва да се обърнат към психолог.  Събирайте се на купони с позитивни приятели, за да се чувствате добре.

Събирайте се на купони с позитивни приятели, за да се чувствате добре.

Добрата новина е, че с надхвърлянето на средната възраст кризата отшумява и към 55-60 години хората си възвръщат задоволството от живота и започват да гледат на него като Виктор Юго, който казва: “Когато към красотата се прибавят бръчки, тя е възхитителна. Има невероятно просветление в щастливата старост”.