Знаете ли, че карфиол означава цвят на зеле. Смята се, че е родом от източното Средиземноморие, отглежда се предимно в Европа и Америка. Още по-полезен е от зелето, на което толкова често го оприличават. В нашата кулинарна традиция той присъства предимно в туршии и огретени. Напоследък обаче все по-често се ползва и за крем супи, салати, разядки, предястия.

Карфиолът е нискокалорична храна – съдържа 90 % вода, 2 % белтъчини, 3 % въглехидрати, 1 % минерални соли и е супер богат на витамини – съдържа витамини от В групата, провитамин А, С, К, фолиева киселина, селен. 100 гр карфиол ни сдобиват с едва 20 ккал и голямо количество фибри, така че ако сте на диета, запасете се точно с този „цвят на зеле”. Полезността му е на няколко фронта – той детоксикира, забавя стареенето, отличен антиоксидант е и действа противовъзпалително. Много е добър за деца, които имат астматични проблеми.

Карфиолът може да се консумира суров или сготвен. Важно е да се знае, че хора с проблеми на щитовидната жлеза не бива да го хапват суров, защото в сурово състояние той съдържа вещества, които могат да повлияят неблагоприятно на здравословното им състояние.

До скоро българите наистина не влагахме особено въображение при приготвянето му. Да не кажем, че го бутахме само в царската туршия. А този нежен зеленчук заслужава повече внимание. Индийците, чиято кухня е толкова богата и наситена на вкусове, го обожават. Те го овкусяват със своите типични подправки, които вече са достъпни и у нас, така че спокойно можете да опитате да извадите карфиола от царската му бърлога на туршиен зеленчук и да го пъхнете в някоя кулинарна приказка за Шехерезада. За целта ще ви е нужна неголяма глава карфиол и букет от куркума, кориандър, джинджифил, кимион и други по избор. Ако пък това ви е твърде екзотичен избор, винаги можете да се доверите на добрата италианска традиция. Запечете същата глава карфиол със сметана и сирена и готово!

целия текст четете тук