Щадящите организма лапароскопски (безкръвни) операции намират все по-широко приложение в хирургията. Един от последните пикове на този метод е в лечението на черния дроб и панкреаса, където скоро това ще се превърне в златен стандарт.

“Времето на грандиозните чернодробни и панкреатични операции отмина. Бъдещето е в лапароскопската хирургия. Тя също има граници, но когато повечето операции са такива, лимитите намаляват”, казва проф. Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА.

Сред често срещаните заболявания, които вече се лекуват по този начин, са жлъчно-каменна болест, хиатални хернии, тумори на черния дроб, панкреаса. А също на дебелото и правото черво, като този метод позволява да се съхрани ректумът за разлика от отворената операция.

“Дори рецидивни хернии, оперирани отворено, е възможно да се направят лапароскопски. Невинаги, разбира се, но в повечето случаи. Отделно нашите екипи в Клиниката по коремна хирургия, завеждана от доц. Ивелин Такоров, прилагат лапароскопия при отстраняване на ретроперитонеални тумори. (Това е зоната между поясните мускули и задната повърхност на коремната кухина. Там са бъбреците, уретерите, коремната аорта и много нерви, отговарящи за сетивната и двигателната функции на краката, малкия таз и половите органи - б.а.) Това са много авангардни подходи, които изцяло сменят философията на модерната медицина и са нейното бъдеще”, допъли проф. Владов.  Така изглеждат новите операционни зали във ВМА. Те са така конструирани, че дават още по-големи възможности на лекарите. В дясно се вижда и панелът на връх Тодорка - символ на стремежа към нови върхове в медицината.

Така изглеждат новите операционни зали във ВМА. Те са така конструирани, че дават още по-големи възможности на лекарите. В дясно се вижда и панелът на връх Тодорка - символ на стремежа към нови върхове в медицината.

Тези техники се предават и на колеги от чужбина, предимно Хърватия и Босна, тъй като ВМА е единственият референтен център по чернодробно-панкреатична хирургия в Югоизточна Европа. От края на 2018 г. в болницата се правят 2-дневни обучения, на които се обясняват детайлите и особеностите на тази хирургия. Досега е имало 4 обучения, включително за български лекари.

За още по-успешното прилагане нови хирургични методи преди месец във ВМА бяха открити и ремонтирани и обновени две операционни зали на световно ниво. В тях могат да се ретранслират образи от операционната към различни места и най-вече в салоните за обучения и уъркшопи. Така се правят демонстрации на живо. Прощъпулникът на новата техника ще е наесен.

“Още през ноември ще има курс с живи демонстрации от двама световно признати специалисти - професорите Собран и Ким”, каза проф. Владов.

“Цялата апаратура в залите е подредена на стойки, които се местят спрямо различните операции. Това дава много големи възможности за нас да работим всякакъв вид хирургия - както лапароскопска, така и отворена, при това по най-модерен начин.” Лекарите от ВМА предават опит и знания в иновативни техники на свои колеги от чужбина.

Лекарите от ВМА предават опит и знания в иновативни техники на свои колеги от чужбина.

Друго предимство на залите е, че имат специални покрития и метални панели, които се сменят изключително бързо и лесно и са антибактериални. Това позволява лесна реконструкция при нужда, и отделяне от средата с цел да се предпазват пациентите от инфекции, особено при присаждане на черен дроб. Болничните инфекции са проблем, с който се борят в цял свят.

“Така че тези две зали са абсолютно навременни и на място. С тях няма граници за нас”, каза проф. Владов. Той разкри пред “24 часа” “тайната сила”, която го подтиква: “В едната от новите зала има панел на връх Тодорка. Това символизира нашия стремеж към върховете в медицината”.  

Пример е и последната трансплантация, направена във ВМА. През април проф. Владов и екипът му извършиха за първи път рядка и за света трансплантация на черен дроб. При нея получател и донор на органа са с различна кръвна група.

“Трябваше по спешност да присаждаме, тъй като не знаехме дали ще се намери черен дроб за пациента ни. Той е с кръвна група А и му присадихме черен дроб с кръвна група 0. Все едно на пациент с група А да се прелее кръв с група 0. За голяма радост всичко мина без проблеми и пациентът отдавна си е вкъщи”, разказа проф. Владов.