Институтът работи с 5 университета в Европа и 3 в Япония, Мароко и Чили. Създават прототипи, които да се грижат за хората

Роботът AnRI1 (идва от абревиатурата на anthropomorphic robot with intelligence) отговаря на телефонни обаждания, изважда храни и напитки от хладилника, включва и изключва аудио- и видеосистеми, в определен час дава лекарствата на болни и инвалиди. В робота има много сензори, антропоморфен манипулатор с висока точност, камера.

Роботът AnRI2 пък е предназначен да бъде лектор на деца с увреждания като аутисти например. Те приемат робота като нещо близко до тях, преодолява се бариерата, която биха имали с човек, и децата по-лесно възприемат информацията. Този робот може да репродуцира както конкретни уроци, така и да прави физиономии чрез емотикони.

Роботите се движат по безопасна траектория.

“Институтът по роботика към БАН разработва серия от сервизни роботи като хардуер и софтуер, от най-голям до най-малък размер. Те са предназначени да обслужват хора в неравностойно положение. Започнахме с роботи, които експериментално приложихме при обслужване на хора в инвалидни колички, които не могат да организират средата, в която живеят”, разказа проф. Роман Захариев.

Малките роботи пък са с висока интелигентност, но наподобяват играчки, с които децата са свикнали. “Училището на бъдещето е адаптивно към всеки ученик със специфичните му особености. Развитието на децата не е права, а сложна крива, в която има както върхове, така и спадове”, каза проф. Захариев.

Институтът работи с дневния център “Св. Неделя” в Сандански, където се обслужват млади хора и деца, които имат трудности в развитието. Работи и с център в Кавала, Гърция, който също се занимава с такива деца в рамките на големия проект CybSPEED, финансиран от ЕК по програма “Мария Кюри”. Той се нарича “Киберфизични системи, предназначени за педагогическа рехабилитация на хора с увреждания”. Стойността му е 1,3 млн. евро. В него участват също 5 университета в Европа и 3 извън Стария континет - в Япония, Мароко и Чили.

Прототипите непрекъснато се развиват, използваме елементи на изкуствен интелект, за да може да се работи в режим на реално време, обясни проф. Захариев.

Той допълни, че в института по роботика към БАН избягват антропоидния вид на роботите, защото често те плашат, дори ужасяват хората. БАН работи с 5 университета в Европа  и 3 в Япония, Мароко и Чили. Създават прототипи, които да се грижат за хората

БАН работи с 5 университета в Европа и 3 в Япония, Мароко и Чили. Създават прототипи, които да се грижат за хората

Хуманоидните роботи Роби и Роберта са френско производство.