6°C   София
 

Болестта на Рейно се среща предимно у жени на средна възраст и се проявява с пристъпи от спазми в артериите най-често на ръцете. Значение за това имат излагането на студ, психична възбуда, инфекции и др.

Предсказание. Сериозно. Болестта се лекува мъчно.

Лечение. Провежда се от хирург. Народната медицина прилага следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минуути преди ядене болният да изпива по 1 чашка от 50 г настойка от зайча стъпка корени (подробностите са както при Болест на Бюргер).

II. Десет минути след настойката да изпива и 1 чашка от 75 г отварка от исландски лишей 50 г, бударица, зайча стъпка (листа и цвят), живовляк широколистен (листа), полски хвощ (листа и цвят) и ранилист (листа и цвят) - по 70 г, обикновена коприва (листа и цвят) и пача трева - по 100 г. От тази смес две с. л. се запарват в 500 г вода и се вари 10 минути; като изстине, се прецежда.

Диета. Както при разширени вени.

Вместо вода се пият отварки, както при Болест на Бюргер.

III. Два часа след ядене да взема по 1 с. л. смес от 500 г течна гликоза или мед и пр. както е при Болест на Бюргер, точка III.

IV. Десет минути след тази смес да изпива 1 чашка от 75 г отварка от 12-те билки: агримония, борови връхчета, гръцка коприва, жълт кантарион, жълт равнец, живовляк широколистен (листа), листа от горска ягода, малинови листа, миризлива лазаркиня, орехови листа и френско грозде (листа и плод) - по 50 г от всяка. От тази смес 3 пълни с. л. с прибавка на 1 ч. л. червена хвойна (зърна) се запарват с 600 г вряща вода и се вари още 10 минути; като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави топла клизма с 500 г топла вода или чай от лайка - никога болният да не ляга, без да е ходил по нужда. Следва гореща баня на ръцете до лактите (39-42С за 10-20 минути) със смесена отварка, приготвена така: 1) взема се 1/2 кофа несолена суроватка или цвик (получени при добиването на сиренето или пък на киселото мляко); 2) взема се 1 сплит от кромид лук или пък от чеснов лук, нарязва се на дребни парчета и се поставя в съд с 5 л вода да се вари, докато парченцата омекнат. След това водата се прецежда, смесва се с цвика на едно, като се поставя отново на огъня до температура 45С и се изсипва в кофата за правене на банята.

След банята ръцете се изтриват до сухо. На гръбнака се прави разтривка, и то от долу на горе във вид на кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 1-2 пъти, съчетана с компрес на корема от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от бял равнец - листа и цвят (2 с. л. в 500 г вряща пода се варят 5 минути).

На сърцето също отпред и отзад се прави лека разтривка с памуче, натопено в камфоров спирт, а на главата се слага "шапка" от пресен селски хлебен квас (забъркан отпреди 4 часа и засилен с 9 с. л. диви кестени, настъргани с кората), отгоре се слагат вестник и вълнена шапка. Държат се до сутринта.

Забележки.

1. При желание за по-бързо оздравяване добре е разтривката на гръбнака да стана със смес от камфоров спирт и сок от зелен столетник по равни части, след което той се налага с торбичка от тънко хасе (широка 10 см и дълга според дължината на гръбнака), напълнена с пресен селски хлебен квасен, гъсто замесен и засилен с 8 с. л. сурови диви кестени, настъргани с кората, и 4 с. л. листа от магданоз, попарени с вряща вода да омекнат, добре изстискани и нарязани на ситно.

2. Ако но ръцете има рани, те се измиват с отварка от жълт кантарион (2 с. л. листа в 500 г вряща вода се варят 10 минути) и след това се превързват с мехлем, приготвен от 250 г чист зехтин и 2 с. л. жълт кантарион - във водна баня се вари 1 час, снема се от огъня и веднага, докато е още много горещо, се прибавят 25 г чист пчелен восък, 12 г чист бял тамян и 12 г чиста бяла дъвка (сакъз), разбърква се добре и се прецежда през марля. Ако няма рани, кожата се намазва само с чист зехтин.

VI. Сутрин. Фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода и сухо изтриване, разтривка на гръбнака и сърцето с камфоров спирт, както вечерта, а през деня под лъжичката да се носи торбичка от хасе (10/10 см), ушита на тегели, напълнени със ситна готварска сол.

Самовнушение. С общата формула.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

ПОСЛЕДНО ОТ

“24 часа” и всички останали печатни издания търсете в търговските вериги, молове, бензиностанции и пунктовете за продажба на вестници Веригата “Лафка” от утре - събота, затваря своите обекти. Информацията неофициално бе потвърдена от двама източници. Официално писмо обаче до издателите все още няма. Слухът

Слушайте сърчицето на детето си. И буквално, и преносно.  Бъдете бързи в казването на думата "извинявай", ако усетите, че не сте права. И още по-бърза, когато прощавате.Изтъквайте силните качества на детето си. Прегръщайте детето си силно всеки ден. Учете детето си да ви уважава, като самата вие го уважавате. Казвайте всеки ден думите "обичам те"

Независимо дали вярвате в астрологията или не, ще бъдете изненадани да разберете, че тя може да даде много информация за това каква майка сте според вашия зодиакален знак. Дори тепърва да ви предстои да станете такава и да сте все още в трепетно очакване на своята рожба, може още сега да проверите как ще изглеждате в ролята си на родител

Как да се заредиш с енергия по тибетски

Гонете лошите мисли, бягайте от "трите отрови на ума”, казва Шераб Барма Всеки си има начини да се...

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

“Професор” Добрев е бил кандидат за вицепрезидент на изборите през 2016 г., води над 300 дела срещу политици, магистрати и бизнесмени, включително и срещу собствената си сестра “К...а скапана, ще ти отрежа главата.” Това изкрещял в съдебната зала Момчил Добрев през ноември, след като чул, че съдия Райна Мартинова отказва да се отведе от дело

Южна Корея стана второто най-голямо огнище на зараза с коронавируса Украйна протестиращи замеряха с камъни автобуси, които превозваха евакуирани от Китай хора, върнати в страната в опит да бъдат предпазени от коронавируса. Въоръжени с метални пръти, недоволните местни преградиха пътя на конвоя към санаториума

Мобилизацията на феновете на “Левски” доведе до изключителни резултати през февруарските дни на криза след проблемите за собственика Васил Божков и компаниите му. Постъпилата сума в сметката на клуба през последните три седмици наближава 1 млн. лв. И ако даренията са благодарение на фенската любов, то всъщност и размерът на реализираните приходи е