Болестта на Рейно се среща предимно у жени на средна възраст и се проявява с пристъпи от спазми в артериите най-често на ръцете. Значение за това имат излагането на студ, психична възбуда, инфекции и др.

Предсказание. Сериозно. Болестта се лекува мъчно.

Лечение. Провежда се от хирург. Народната медицина прилага следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минуути преди ядене болният да изпива по 1 чашка от 50 г настойка от зайча стъпка корени (подробностите са както при Болест на Бюргер).

II. Десет минути след настойката да изпива и 1 чашка от 75 г отварка от исландски лишей 50 г, бударица, зайча стъпка (листа и цвят), живовляк широколистен (листа), полски хвощ (листа и цвят) и ранилист (листа и цвят) - по 70 г, обикновена коприва (листа и цвят) и пача трева - по 100 г. От тази смес две с. л. се запарват в 500 г вода и се вари 10 минути; като изстине, се прецежда.

Диета. Както при разширени вени.

Вместо вода се пият отварки, както при Болест на Бюргер.

III. Два часа след ядене да взема по 1 с. л. смес от 500 г течна гликоза или мед и пр. както е при Болест на Бюргер, точка III.

IV. Десет минути след тази смес да изпива 1 чашка от 75 г отварка от 12-те билки: агримония, борови връхчета, гръцка коприва, жълт кантарион, жълт равнец, живовляк широколистен (листа), листа от горска ягода, малинови листа, миризлива лазаркиня, орехови листа и френско грозде (листа и плод) - по 50 г от всяка. От тази смес 3 пълни с. л. с прибавка на 1 ч. л. червена хвойна (зърна) се запарват с 600 г вряща вода и се вари още 10 минути; като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави топла клизма с 500 г топла вода или чай от лайка - никога болният да не ляга, без да е ходил по нужда. Следва гореща баня на ръцете до лактите (39-42С за 10-20 минути) със смесена отварка, приготвена така: 1) взема се 1/2 кофа несолена суроватка или цвик (получени при добиването на сиренето или пък на киселото мляко); 2) взема се 1 сплит от кромид лук или пък от чеснов лук, нарязва се на дребни парчета и се поставя в съд с 5 л вода да се вари, докато парченцата омекнат. След това водата се прецежда, смесва се с цвика на едно, като се поставя отново на огъня до температура 45С и се изсипва в кофата за правене на банята.

След банята ръцете се изтриват до сухо. На гръбнака се прави разтривка, и то от долу на горе във вид на кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 1-2 пъти, съчетана с компрес на корема от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от бял равнец - листа и цвят (2 с. л. в 500 г вряща пода се варят 5 минути).

На сърцето също отпред и отзад се прави лека разтривка с памуче, натопено в камфоров спирт, а на главата се слага "шапка" от пресен селски хлебен квас (забъркан отпреди 4 часа и засилен с 9 с. л. диви кестени, настъргани с кората), отгоре се слагат вестник и вълнена шапка. Държат се до сутринта.

Забележки.

1. При желание за по-бързо оздравяване добре е разтривката на гръбнака да стана със смес от камфоров спирт и сок от зелен столетник по равни части, след което той се налага с торбичка от тънко хасе (широка 10 см и дълга според дължината на гръбнака), напълнена с пресен селски хлебен квасен, гъсто замесен и засилен с 8 с. л. сурови диви кестени, настъргани с кората, и 4 с. л. листа от магданоз, попарени с вряща вода да омекнат, добре изстискани и нарязани на ситно.

2. Ако но ръцете има рани, те се измиват с отварка от жълт кантарион (2 с. л. листа в 500 г вряща вода се варят 10 минути) и след това се превързват с мехлем, приготвен от 250 г чист зехтин и 2 с. л. жълт кантарион - във водна баня се вари 1 час, снема се от огъня и веднага, докато е още много горещо, се прибавят 25 г чист пчелен восък, 12 г чист бял тамян и 12 г чиста бяла дъвка (сакъз), разбърква се добре и се прецежда през марля. Ако няма рани, кожата се намазва само с чист зехтин.

VI. Сутрин. Фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода и сухо изтриване, разтривка на гръбнака и сърцето с камфоров спирт, както вечерта, а през деня под лъжичката да се носи торбичка от хасе (10/10 см), ушита на тегели, напълнени със ситна готварска сол.

Самовнушение. С общата формула.