Средства при възпаление на раменната става:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се взема по 1 бучка захар с 15-20 капки от следната смес:

Тинктура валериана симплекс (чиста) 20 г

Тинктура кратеги (от глогови листа) 20 г

Аква лауроцераза (вода от горчиви бадеми) или

Аква роза (розова вода) 15 г

Камфор на прах 1 г

Олио мента (ментови капки) 20 капки

II. Десет минути след капките (сутрин, обед и вечер) да се пие по 75 мл от следната отвара: взема се 1 средно голяма глава целина, разрязана на 4 части, заедно с 1-2 лимона, също разрязани всеки на по 4 части с корите, 50 шипки, и 7 суп. лъжици бял равнец. Всичко това ври в 2 л вода, докато целината се свари като за ядене. Прецежда се през тънка кърпа чрез изстискване. Целината може да се яде на салата.

Добавки:

1. При остри болки в ставите да им се слага кърпичка, намазана с малко от следната смес: 90 г прясна несолена свинска мас и 30 г нафталин, добре разбъркани; или с торбичка, напълнена с прясна топла несолена извара; или компрес от топло 36С кисело мляко, предварително добре изцедено и поставено във вид на плик и поръсено с върха на ножа с прясно смлян синап.

2. Сутрин на първа закуска да се пие по 150-200 мл овесено мляко, което се приготвя по следния начин: от вечер се вземат 2 суп. лъжици овесени ядки, запарват се с 250 мл кипяща вода и захлупени киснат цяла нощ. След това се засилват с 1 суп. лъжица чист пчелен мед и се ядат с 1 филийка ръжен хляб.

3. Вместо вода да се пие чай от бял равнец (2 суп. лъжици се запарват с 500 мл кипяща вода, стои захлупено 1 час и като изстине, се прецежда). Пие се подсладено с мед и лимон на вкус.

4. Вечер преди лягане да се прави разтривка на гръбнака (от опашката до тила) от долу на горе във вид на малки кръгчета с настойка от: 250 г чист зехтин и 4 пакетчета карамфил на зърна, стрити на прах, които врят на водна баня 30 мин, престоява 24 часа и се прецежда. Разтривката се прави 2-3 пъти. След това се разтрива рамото и по нерва на болната ръка с пръсти, натопени в същата настойка.