Средства за профилактика след прекарана белодробна туберкулоза:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се взема по 1 с.л. боров сироп: 70-80 зелени борови шишарки се разрязват на по 4 части, заливат се с 2 л вряща вода, врят 40 минути, след което с решетъчна лъжица се изваждат шишарките, а в отварата им се сипва 1 кг захар и ври още 15 мин. Като изстине, се прецежда и се прибавя 1/4 ч. лъжичка лимонтузу, за да не се захаросва.

II. Десет минути след сиропа (сутрин, обед и вечер) да се пие по 100 мл отвара от:

Агримония 50 г

Борови връхчета 50 г

Бударица 50 г

Волски език 50 г

Исландски лишей 50 г

Подбел 50 г

Росопас 50 г

Жълт смил 50 г

Полски хвощ 75 г

Пача трева 100 г

Коприва - лист 100 г

Сладки коренче 100 г

От горната билкова смес се вземат 3 суп. лъжици, запарват се с 600 мл кипяща вода, врят на тих огън 15 мин и като изстине, се прецежда. Пие се подсладено с мед и лимон.

III. Диета:

1. За предпочитане е вегетарианска млечно-растителна храна с повече плодове и зеленчуци.

2. На първа закуска да се пие следната смес: от вечерта се поставя в 200 г боза 20 г хлебна мая. Сутринта се разбърква и се добавят по 1 ч.л. бирена мая, копривено и шипково брашно. На втора закуска 1 час след първата е добре да се яде следната смес: 1 жълтък от прясно яйце, разбъркан с 1 с.л. прясно краве масло и 1 ч. л. мед.

3. Преди обед и вечеря да се яде по 1-2 глави кромид лук, опечен като ябълка, но без захар и да се яде без хляб.

4. След обед и вечеря да се взема по 1-2 ч. лъжички бъзов мармалад с малко мед; или при киселини в хранопровода да се взема по 1 ч. лъжичка смес от: изгорен до черно картоф, пудра захар, сода бикарбонат и яйчени черупки, стрити на прах - по 50 г от всяка, и 25 г рафинирана сяра на прах, които трябва да се разбъркат добре. При вземането се разтварят в малко вода или чай от лайка.

5. Вместо вода да се пие цвик или отвара от: 5 ореха, счукани с ядките и черупките заедно, 3 с.л. корени от алтея (бяла ружа), по 2 с.л. корени от цикория и овесени зърна, 1 лимон, разрязан на 4 части, 2 с.л. мед и 1500 мл вода врят 30 мин. Като изстине, се прецежда през тънка кърпа.

IV. Два часа след ядене (сутрин, обед и вечер) да се взема по 1 ч. лъжичка смес от: по 30 г истинска бяла дъвка (сакъз) и истински бял тамян, счукани ситно, 1 ч. лъжичка канела на прах и 1/2 ч. лъжичка индийско орехче (мускато), ситно настъргано и добре разбъркани с 250 г чист пчелен мед (предварително врял на водна баня, за да не дразни кашлицата) и 100 г ленено масло (при липса - чист зехтин).

V. Вечер преди лягане да се облича на голо "жилетка", ушита от тънко хасе на 4 джоба (започващи от ключицата надолу) с хоризонтални тегели, широки 1 см, напълнени със смес от: готварска сол и рафинирана сяра на прах (с телесна температура) в пропорция 3 с.л. сол, 1 с.л. сяра. Отгоре се облича фланелка.

VI. Лятно време от 10 до 12 часа и от 15 до 17  часа да се използва енергията на зелените дървета. За целта се избира здраво и хубаво неплодно дърво (дъб, бук, габър и др.), обляга се гърбът добре на него и с лице, обърнато към слънцето, се стои в това положение, като се правят най-малко 20-30 дълбоки вдишвания през носа и толкова бавни издишвания през устата с формулата "Сила, живот, здраве, младост и красота".

Едновременно с дишанията трябва да се почувства прилив на сила от дървото, което непрекъснато тегли за себе си енергия от земята и по закона на скачените съдове я предава на болния. Седенето до дървото може да продължи, докато е приятно на пациента, като от време на време си повтарят казаните вдишвания и издишвания с формулата или без нея.