Суха и грапава кожа при децата се получава поради сериозно разстройство на потните жлези във връзка със смущения в жлезите с вътрешна секреция като хипотиреоидизъм (недостатъчно тиреоидно вещество) или разстройство на самата кожа във връзка с неправилно хранене.

Признаци. Необикновено суха и грапава кожа.

Лечението се провежда от лекар. Народната медицина препоръчва общо засилване на организма:

а) Първите 1-2 вечери поред на детето да се направи топла клизма (37С) с 200-500 г чай от лайка (според възрастта);

б) Всекидневно още в леглото да се направи сух четков масаж (3-5 мин) най-добре с кадифена ръкавица, последван от лека разтривка на тялото с бадемово масло или с чист зехтин (не олио). След това детето да се положи в леглото за няколко минути, за да се стопли отново.

Преди обяд, ако е лятно време, да му се направи слънчева баня със зелени листа (без листата е вредна) между 10 и 11 часа с продължителност 20-30 минути, последвана или от поливане със слънчева вода, или от кратка (3-5 мин) речна или морска баня. Вечер (през вечер) - цяла топла баня (38С за 20 минути) с отварка от трина или още по-добре с отварка от борови клони, трина и орехова шума, последвана от сухо увиване за по-добро изпотяване.

През вечер да му се прави коре-мен компрес, натопен в топла отварка от трина, и малка торбичка от тънък плат, напълнена с хладък селски хлебен квас, привързана отпред на шията над адамовата ябълка; държат се цяла нощ или докато досадят.

Вътрешно. Чай от бял равнец (запарва се като обикновен чай). Пие се сутрин, обед и вечер 10 мин преди ядене по 1/2-1 кафена чашка (според възрастта); може да се подслади с мед.