Хипертрофия (необикновено нарастване) на мускулите се среща предимно у деца на възраст от 4 до 14 години.

Признаци. Преди всичко се забелязва увеличение обема на заболелите мускули, бързо уморяване, мъчно ходене и бягане, болки в мускулите и т. н. Обикновено най-напред се забелязва увеличаване на обема на мускулите на коляното, след това на бедрата и седалището. Мускулите на ръцете и гърба се отличават с поразителна слабост и отпадналост. Поразените мускули на краката и седалището при прегледа са меки и гъбести, кожата над тях е студена и има блед и нерядко синьомраморен цвят.

Предсказание. Заболяването е много сериозно. Страданието често трае продължително и е с малка надежда за излекуване.

Лечението се провежда от лекар специалист. Народната медицина предлага общо засилване на организма:

а) Първите 1-2 вечери поред на болното да се направи по 1 топла клизма с чай от лайка, а след това само при запек;

б) Всяка сутрин се прави сух четков масаж на цялото тяло (5 мин), последван от фрикция на гръбнака и гърба с отварка от морски водорасли (5 с.л. се варят 30 мин в 1 л вода).

Преди обяд, ако е летен сезон, между 11 и 12 часа на болното да се направи слънчева баня със зелени листа на цялото тяло (30-60 мин), последвана от поливане с хладка слънчева вода.

През вечер преди лягане - цяла топла баня с отварка от борови клони, овесена слама, орехова шума, трина и морска сол (3С за 10-20 мин), последвана от сухо увиване за по-силно изпотяване, а след препотяването да се направи и фрикция на тялото му с хладка вода. През вечер се прави масаж на цялото тяло (10-15 мин), последван от налагане тила и гръбнака с торбички с топъл хлебен квас, съчетан с коремен компрес, натопен в топла отварка от трина; държат се цяла нощ.

Неделя - почивка. Спазва се само казаното за вътрешно лечение и диета.

Вътрешно. Отварка от 12-те билки. Пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 винена чашка.

Диета. Вегетарианска, млечно-растителна храна с повече плодове.

Внушение. С формулата "Миличко, спи спокойно, защото в скоро време съвсем ще оздравееш..."