15°C   София
 

Лошо гърло (дифтерия) е остра заразна болест главно у децата в предучилищна и училищна възраст (най-често до 10 години) и по-рядко при кърмачетата и възрастните. През последните години заболеваемостта от дифтерия у нас е почти премахната, тъй като ваксината ДФТ ("дифт-тет-кок" от Дифтерия-Тетанус-Коклуш) е включена в задължителния имунизационен календар (бел. ред.).

Причини. Заболяването се предизвиква от дифтерийните бактерии. Дифтерията се предава главно чрез пръски и замърсен прах, но може и чрез предметите, с които са си служили болните от дифтерия; предава се и чрез трети лица.

Заболяването протича различно в зависимост от формата и мястото на дифтерийното огнище: гърлото, носа, гръкляна, трахеята, очите, кожата, половите органи и др.

В началото болният е общо неразположен, има главоболие и леки болки в гърлото, няма апетит. Температурата е леко повишена. Гърлото със сливиците и мъжеца е зачервено, също и небцето и бързо (за 1-2 дни) се покриват с мръсни белезникави налепи, които са здраво прикрепени към подлежащата тъкан. Езикът е силно обложен, а подчелюстните жлези са подути.

При тежка форма общото състояние е силно засегнато, температурата е много висока, болният повръща, отпаднал е, има болки в гърлото, в корема. Когато налепите се разпространят в глътката, трахеята и бронхите, дишането е затруднено, хъркащо. При дифтерия на носа от него изтича кръвениста, гнойна материя, носът е запушен, дишането е тежко, шумно. При засягане на очите те се зачервяват, подуват и от тях изтича секрет.

Усложнения. При тежка и разпространена дифтерия може да се стигне до задушаване и смърт. Освен това често се засяга сърцето, като се явява сърдечна слабост. При неправилно и закъсняло лечение може да настъпят и различни парализи - на очите, на небцето, на ръцете и краката и др.

Предпазване. Задължителна болнична изолация на болните, особено на децата до 12 години. Добре е детето сутрин, обед и вечер да прави гаргара с лимонова вода или да смуче парченце лимон и да му се капват в носа по 2 капки лимон.

Предсказание. Сериозно. У възрастните болестта е по-тежка, отколкото у юношите, но не колкото у децата. При това дифтерия с умерена температура (37,7-38С) по-мъчно минава, отколкото съпроводената с висока температура.

Лечение. Болният трябва незабавно да постъпи в болница, където се провежда специфично серумно лечение.

До идването на лекаря добре е да му се направи хладка клизма с чай от лайка, след което да се постави на легло. На корема се поставя компрес, натопен в хладка (20С) вода и оцет наполовина (ако има по-висока температура) или в хладка отвара от овесена слама и трина (ако температурата не е висока), и се обуват мокри чорапи, натопени също във вода и оцет наполовина (при температура) или само във вода (при невисока температура). Цялата шия (не само гърлото отпред) се налага с торбичка от тънък плат, на-пълнена с хладка прясна несолена извара или с лапа от бамя, сварена с мляко и захар, или пък с лапа от ленено семе; компресът и мокрите чорапи се държат два часа, а лапите се сменят всеки час.

При задушаване се правят компреси, натопени или в чист зехтин, наполовина размесен с терпентин (боли много, но също е ефикасно), или в топъл оцет, или пък много студени компреси (0-10С), които се сменят всеки 5 мин. Това се прави с часове, докато е необходимо. Едновременно с тези компреси се правят и парни компреси на прасците, които се сменят всеки четвърт час.

Гаргара. По-големите деца трябва често (всеки час) да си мият устата и да правят гаргара с лимонова вода (по равни части лимонов сок и вода) или с хладък чай от джоджен. На деца, които не могат да правят гаргара, да се дава да смучат парченце лимон или гърлото им да се маже с лимонов сок.

Външно. Полезно е при малки деца, които мъчно дишат, за облекчаване на положението носът им внимателно да се маже с памуче, навито на кибритена клечка и натопено в зехтин с 2-3 капки лимонов сок, а на по-големите деца да се капват по 2 капки лимонов сок в носа и помежду гаргарите да се маже гърлото с чист лимонов сок.

Вътрешно. Препоръчва се топъл чай и лимонов сок.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

ПОСЛЕДНО ОТ

Дичо и неговата половинка Карина са известни и с готварските си умения. Двамата показаха пред bTV тяхната рецепта за червени палачинки "Ариел". Карина разказа, че Дичо прави закуската вкъщи, а тя се включва за обяда и вечерята. Дичо и Карина може да са в новото си жилище отскоро, но са заедно отдавна, а от четири години имат и дъщеря - Ариел

Емилия може да е бременна. Певицата пази в тайна добрата новина, но сред колежките й мълвата се разнася с огромна скорост. В подкрепа на слуховете се появиха снимки от участие на блондинката, на които се вижда ясно наедрял корем. Черната къса рокля на пайети, която Емилия избра, не успя да скрие корема,

Бедните пенсионери над 70 г. с помощи за храни и перилни препарати Държавата ще раздава специален пакет “бебе”, в който ще има памперси, козметични продукти, кошара, шишета, биберони и стоки от първа необходимост на самотни или бедни майки. “Вярваме, че това ще бъде един допълнителен демографски стимул”

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Синът на президента Джордж Буш-старши – Нийл Буш, е взел 300 000 долара от българската "кралица" на криптовалутата Ружа Игнатова, която е издирвана от ФБР заради измама за няколко милиарда долара. Това става ясно от показанията на адвокат Марк Скот, който също е обвиняем по делото за $4 млрд., съобщи bg-voice

Между 4 и 7 ст. на километър ще плащат камионите между 3,5 и 12 тона, в зависимост от екологичния клас. Това обхваща автомагистралите, първи и частично втори клас пътища. Това коментира в Сутрешния блок на БНТ Георги Балабанов, експерт в Националното ТОЛ управление. По-ниският екологичен клас повишава таксата с лев-два

Решение на ТЕЛК комисия от пазарджишката болница остави 12-годишно дете с аутизъм без право на помощи и личен асистент. Една от причините за това е, че от година в самата комисия няма специалист психиатър, който да поставя становища, когато се касае за състояние, свързано с психическо разстройство. Вместо от такъв, децата се преглеждат от педиатър