23°C   София
 

В съвремието ни смяната на работата е нещо нормално и често. Това обаче в никакъв случай не прави решението леко и безболезнено. Периодът на адаптация към новите колеги, новото работно място и дейност е с различна продължителност при всеки. Някои хора изобщо не успяват да свикнат с промяната. Факторите дали ще се задържиш на едно място, или ще напуснеш, са многобройни. Не са само финансови, но и чисто психологически, дори медицински. Ето най-важните от тях:

Лоши битови условия

Тесните пространства, липсата на прозорци и нормално осветление, пренаселеността са сериозни пречки за добро професионално функциониране. Хигиената на труда е съществена. Необходими са поне 3 куб. м пространство на човек, за да бъдат спазени стандартите. Нарушаването им води до понижаване на настроението, концентрацията, трудоспособността. Това се отразява негативно както на самочувствието, така и на производителността. Ако условията на труд на новото работно място са по-лоши от тези на предишното, проблемите ни с адаптацията само биха се задълбочили, дори могат да прераснат в клаустрофобия и други тревожни реакции.

Депресия

Потиснатото настроение, лошите мисли за околните и за себе си, както и идеята, че не можем да се справим с работата си, че "не ставаме за нищо" са отличителни черти на депресивно състояние. Невъзможността да продължим или желанието да направим промяна, да започнем отначало понякога могат да се появят в резултат именно на депресия. Ако не си обърнем внимание и не се лекуваме, рискуваме да не се справим със задълженията си и на новото място. Така дори и дребни неуредици или незначителни проблеми в новата работа ще ни се сторят гигантски и непреодолими. В такива случаи е уместна консултация с психолог и психиатър.

Алергии

При смяна на офиса, местоработата или изобщо дейността е възможно да се сблъскаме с нова среда, съдържаща предмети и вещества, които възбуждат алергията ни. Твърде прашните помещения, съдържанието на високи концентрации от химически препарати, включително и хигиенни материали, могат да предизвикат алергия дори у хора, които никога не са имали подобни проблеми. Ако сте алергични, обърнете внимание в каква среда ще работите, преди да вземете окончателно решение да смените старата.

Статично електричество

Магнитни полета, статично електричество и други подобни фактори, твърде характерни за някои офиси могат да се отразят негативно върху здравето ни. Дългият престой на подобни места може да предизвика главоболие, трайни изменения в организма, безсъние и други състояния, затрудняващи адаптацията.

Негативна социална среда

Лошият микроклимат в колектива, негативното приемане на нови членове винаги може да вгорчи живота на всеки. Високите ни амбиции да се докажем в новата среда, в съчетание със свръхконкурентни или пък свръхинертни колеги може да ни причини тежък емоционален стрес. А той да ни попречи да се адаптираме. В такива случаи си струва да се консултираме с психолог.

Личностно разстройство

Затрудненията в адаптацията могат да се дължат на личностно разстройство. Най-често се касае за проблеми с идентичността, както и с мнението за самия себе си. При нарцистичното личностно разстройство е налице огромно самочувствие, чиито основания невинаги се споделят от околните. На никого не е приятно до него да стои човек, който смята, че целият свят се върти около него. Това особено важи за ситуацията, в която човекът с изострен нарцисизъм влиза в нов колектив. Несъзнавано се опитва да се наложи от самото начало, без да се съобразява с йерархия, порядки и местни норми. Това му спечелва негативно отношение. А с времето това води и до неудовлетворение от работата. В крайна сметка и до смяната й. По подобен механизъм могат да свикват трудно с работното си място и хора с други типове личностно разстройства - антисоциално, гранично и други.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...