10°C   София
 

В съвремието ни смяната на работата е нещо нормално и често. Това обаче в никакъв случай не прави решението леко и безболезнено. Периодът на адаптация към новите колеги, новото работно място и дейност е с различна продължителност при всеки. Някои хора изобщо не успяват да свикнат с промяната. Факторите дали ще се задържиш на едно място, или ще напуснеш, са многобройни. Не са само финансови, но и чисто психологически, дори медицински. Ето най-важните от тях:

Лоши битови условия

Тесните пространства, липсата на прозорци и нормално осветление, пренаселеността са сериозни пречки за добро професионално функциониране. Хигиената на труда е съществена. Необходими са поне 3 куб. м пространство на човек, за да бъдат спазени стандартите. Нарушаването им води до понижаване на настроението, концентрацията, трудоспособността. Това се отразява негативно както на самочувствието, така и на производителността. Ако условията на труд на новото работно място са по-лоши от тези на предишното, проблемите ни с адаптацията само биха се задълбочили, дори могат да прераснат в клаустрофобия и други тревожни реакции.

Депресия

Потиснатото настроение, лошите мисли за околните и за себе си, както и идеята, че не можем да се справим с работата си, че "не ставаме за нищо" са отличителни черти на депресивно състояние. Невъзможността да продължим или желанието да направим промяна, да започнем отначало понякога могат да се появят в резултат именно на депресия. Ако не си обърнем внимание и не се лекуваме, рискуваме да не се справим със задълженията си и на новото място. Така дори и дребни неуредици или незначителни проблеми в новата работа ще ни се сторят гигантски и непреодолими. В такива случаи е уместна консултация с психолог и психиатър.

Алергии

При смяна на офиса, местоработата или изобщо дейността е възможно да се сблъскаме с нова среда, съдържаща предмети и вещества, които възбуждат алергията ни. Твърде прашните помещения, съдържанието на високи концентрации от химически препарати, включително и хигиенни материали, могат да предизвикат алергия дори у хора, които никога не са имали подобни проблеми. Ако сте алергични, обърнете внимание в каква среда ще работите, преди да вземете окончателно решение да смените старата.

Статично електричество

Магнитни полета, статично електричество и други подобни фактори, твърде характерни за някои офиси могат да се отразят негативно върху здравето ни. Дългият престой на подобни места може да предизвика главоболие, трайни изменения в организма, безсъние и други състояния, затрудняващи адаптацията.

Негативна социална среда

Лошият микроклимат в колектива, негативното приемане на нови членове винаги може да вгорчи живота на всеки. Високите ни амбиции да се докажем в новата среда, в съчетание със свръхконкурентни или пък свръхинертни колеги може да ни причини тежък емоционален стрес. А той да ни попречи да се адаптираме. В такива случаи си струва да се консултираме с психолог.

Личностно разстройство

Затрудненията в адаптацията могат да се дължат на личностно разстройство. Най-често се касае за проблеми с идентичността, както и с мнението за самия себе си. При нарцистичното личностно разстройство е налице огромно самочувствие, чиито основания невинаги се споделят от околните. На никого не е приятно до него да стои човек, който смята, че целият свят се върти около него. Това особено важи за ситуацията, в която човекът с изострен нарцисизъм влиза в нов колектив. Несъзнавано се опитва да се наложи от самото начало, без да се съобразява с йерархия, порядки и местни норми. Това му спечелва негативно отношение. А с времето това води и до неудовлетворение от работата. В крайна сметка и до смяната й. По подобен механизъм могат да свикват трудно с работното си място и хора с други типове личностно разстройства - антисоциално, гранично и други.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

ПОСЛЕДНО ОТ

Дете обяви домашните си любимци за продажба, за да помогне на друго дете. 9-годишната Ана Мария от Димитровград реши по този начин да събере пари за лечението на момиче със злокачествено заболяване, чийто единствен шанс е скъпа терапия, предава NOVA. „На първия ми учебен ден ми ги подариха и обичам да си играя много с тях”

ПЛЪХ 5 февруари 1924 – 23 януари 1925; 24 януари 1936 – 10 февруари 1937; 10 февруари 1948 – 28 януари 1949; 28 януари 1960 – 14 февруари 1961; 15 февруари 1972 – 2 февруари 1973; 2 февруари 1984 – 19 февруари 1985; 19 февруари 1996 – 6 февруари 1997; 7 февруари 2008 – 25 януари 2009 В своята година Плъхът трябва да прави планове за бъдещето и

Eдна мила честитка за рожден ден се появи преди няколко месеца на най-четената страница в “24 часа” - “Оживление”. Написана от момиче, влюбено в своето момче. Момчето - млад офицер от Българската армия, нямаше как да види сърдечния поздрав, тъй като в този момент беше на далечна задгранична мисия. Любимата му обаче беше помислила за всичко - снима

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Заради епидемията от пневмония, предизвикана от нов коронавирус, много китайци се отказаха от плановете си да се приберат по родните краища. Въпреки че тази година няма да успеят да се насладят на типичните за родното им място деликатеси, те могат да опитат вкусни храни от целия свят, предава "Радио Китай"

Пожарът, който вчера избухна на автоморга в Хасково и обгази целия град, вероятно е причинен по непредпазливост от работниците на обекта. Най-вероятно искрата е тръгнала при разрязване с оксижен на една от бракуваните коли, предава Би Ти Ви. В пожара изгоряха над 100 коли за скрап, повечето от които с газови уредби

Божидар Колев, съсобственик на “Технополис” и “Практикер”, е скромен и прибран човек, но само който го познава, разбира защо едни хора успяват, а други - не. Изключително деликатен и възпитан, той има не само нюх, но и познания как се прави бизнес на световно равнище. Да е жив и здрав и да поеме със съдружника си още една търговска верига