В съвремието ни смяната на работата е нещо нормално и често. Това обаче в никакъв случай не прави решението леко и безболезнено. Периодът на адаптация към новите колеги, новото работно място и дейност е с различна продължителност при всеки. Някои хора изобщо не успяват да свикнат с промяната. Факторите дали ще се задържиш на едно място, или ще напуснеш, са многобройни. Не са само финансови, но и чисто психологически, дори медицински. Ето най-важните от тях:

Лоши битови условия

Тесните пространства, липсата на прозорци и нормално осветление, пренаселеността са сериозни пречки за добро професионално функциониране. Хигиената на труда е съществена. Необходими са поне 3 куб. м пространство на човек, за да бъдат спазени стандартите. Нарушаването им води до понижаване на настроението, концентрацията, трудоспособността. Това се отразява негативно както на самочувствието, така и на производителността. Ако условията на труд на новото работно място са по-лоши от тези на предишното, проблемите ни с адаптацията само биха се задълбочили, дори могат да прераснат в клаустрофобия и други тревожни реакции.

Депресия

Потиснатото настроение, лошите мисли за околните и за себе си, както и идеята, че не можем да се справим с работата си, че "не ставаме за нищо" са отличителни черти на депресивно състояние. Невъзможността да продължим или желанието да направим промяна, да започнем отначало понякога могат да се появят в резултат именно на депресия. Ако не си обърнем внимание и не се лекуваме, рискуваме да не се справим със задълженията си и на новото място. Така дори и дребни неуредици или незначителни проблеми в новата работа ще ни се сторят гигантски и непреодолими. В такива случаи е уместна консултация с психолог и психиатър.

Алергии

При смяна на офиса, местоработата или изобщо дейността е възможно да се сблъскаме с нова среда, съдържаща предмети и вещества, които възбуждат алергията ни. Твърде прашните помещения, съдържанието на високи концентрации от химически препарати, включително и хигиенни материали, могат да предизвикат алергия дори у хора, които никога не са имали подобни проблеми. Ако сте алергични, обърнете внимание в каква среда ще работите, преди да вземете окончателно решение да смените старата.

Статично електричество

Магнитни полета, статично електричество и други подобни фактори, твърде характерни за някои офиси могат да се отразят негативно върху здравето ни. Дългият престой на подобни места може да предизвика главоболие, трайни изменения в организма, безсъние и други състояния, затрудняващи адаптацията.

Негативна социална среда

Лошият микроклимат в колектива, негативното приемане на нови членове винаги може да вгорчи живота на всеки. Високите ни амбиции да се докажем в новата среда, в съчетание със свръхконкурентни или пък свръхинертни колеги може да ни причини тежък емоционален стрес. А той да ни попречи да се адаптираме. В такива случаи си струва да се консултираме с психолог.

Личностно разстройство

Затрудненията в адаптацията могат да се дължат на личностно разстройство. Най-често се касае за проблеми с идентичността, както и с мнението за самия себе си. При нарцистичното личностно разстройство е налице огромно самочувствие, чиито основания невинаги се споделят от околните. На никого не е приятно до него да стои човек, който смята, че целият свят се върти около него. Това особено важи за ситуацията, в която човекът с изострен нарцисизъм влиза в нов колектив. Несъзнавано се опитва да се наложи от самото начало, без да се съобразява с йерархия, порядки и местни норми. Това му спечелва негативно отношение. А с времето това води и до неудовлетворение от работата. В крайна сметка и до смяната й. По подобен механизъм могат да свикват трудно с работното си място и хора с други типове личностно разстройства - антисоциално, гранично и други.