25°C   София
 

Отговаря проф. Стефка Петрова, консултант на в. "24 часа" по хранене и диетика от старта на здравното приложение "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Не се препоръчва въздържане от консумация на зеленчуци от страх да не съдържат нитрати. Зеленчуците са храна, която е доказано здравословна. Високият прием на зеленчуци и плодове намалява риска от сърдечносъдови и много ракови заболявания.

Нитратите се намират естествено в растенията, но техните количества могат значително да бъдат увеличени при торене както с изкуствени азотни торове, така при обилно торене с оборски тор. Нитрати се намират и във водите, но в значително по-големи количества при замърсяването им с изкуствени и естествени торове.

Вредното действие на нитратите се свързва с ефекта на нитритите, които се образуват от нитратите в стомашно-чревния тракт под въздействие на нормалната бактериална флора, или в зеленчуците при продължително съхранение. Нитритите имат способността да превръщат хемоглобина в кръвта в метхемоглобин - форма, която не може да пренася кислорода до клетките.

Има данни, че нитратите и нитритите могат да образуват канцерогенни вещества, предизвикващи основно рак на стомаха. На базата на много проучвания, проведени през последните 15 години, Световният фонд за изучаване на рака и СЗО имат единно становище, че по-голямата консумация на зеленчуци намалява риска от рак на стомаха и други ракови заболявания, като предпазващото им действие е независимо от съдържанието на нитрати в тях. Това се дължи на съдържащите се в тях вещества с антиоксидантно действие като витамин С, каротеноиди, селен, витамин Е, флавоноиди и други биоактивни вещества, които имат не само защитно действие по отношение на раковите процеси, но противодействат на превръщането на нитратите и нитритите в канцерогенни вещества.

Бебетата, бременните и хора с някои вродени ензимни дефекти са по-чувствителни към действието на нитратите. Смята се, че метхемоглобинемията (увеличено съдържание на метхемоглобин) е проблем основно при бебетата. Тя се наблюдава главно при даване на бебетата на вода, замърсена с нитрати. Трябва обаче да се внимава и със зеленчуковите сокове и пюрета, които се приготвят от майката. Листовите зеленчуци като спанака, както и морковите, имат способността да натрупват нитрати. Количествата на нитратите и нитритите в бебешките и детските готови храни са нормирани от Министерството на здравеопазването съгласно европейското законодателство и подлежат на строг контрол.

Количеството на нитратите във водата от водопроводната мрежа се контролира. Има риск при ползване на вода от кладенци, замърсена не само от изкуствени торове, но и от наблизо разположени торища с оборски тор. Хората, които отглеждат зеленчуци, трябва да не ги торят прекомерно както с азотни торове, така и с оборски тор. Спанакът и салатите не трябва да се съхраняват за дълъг период от време преди консумация, даже и в хладилник, за да се предотврати микробиално превръщане на нитратите в нитрити.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

От какво е бил болен Ленин

Правят му секретна аутопсия в дачата в Горки От януари 1921 г. Ленин се оплаква от главоболие и...

Почина д-р Димитър Марков, спасил хиляди от ампутация

Последната молба към колегите му е да се грижат за дъщеря му и да я обучат за съдов хирург Съдовият...

Палачът на Романови умира от спукана язва

През нощта на 16 срещу 17 юли 1918 г. в мазето на Ипатиевия дом в Екатерининбург са убити последният...

Окуцяване от диабет

Със слаб ток притъпяват болката Диабетната невропатия е сериозно усложнение на захарната болест. С...

Как се познава менингитът

Менингитът е много коварна болест. Сутринта нищо ти няма, а надвечер си вече в кома в реанимацията....

Ако те боли глава, нямаш диабет

При хронична мигрена рискът от диабет от втори тип спада с около една трета, но това важи само за...

3 правила за дълголетие - добра храна, движение и секс

Правило №1 - Наслаждавайте се на любовта Медици, които изучават дълголетието, редовно изтъкват...

Нова мода - биохакинг

Целта е да си по-дълго млад и здрав Преди години Сергей Фаге пише статията "Аз съм на 32 г. и...

Британец реорганизира живота след Ковид-19

Как ще се живее след Ковид-19? Вече необратимо настъпиха твърде много и твърде дълбоки промени в...