Отговаря проф. Петър Панчев, консултант на в. "24 часа" по урология от старта на здравното приложение "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Това е вродено заболяване, което се среща често в практиката. Има оплаквания, че главичката на половия член не може да се открие напълно при наличие на нормален отвор на препуциума - кожната гънка, разположена върху главичката на пениса. По вътрешната й страна са разположени видоизменени мастни жлези, които секретират смазваща течност.

Натрупването на тази течност се нарича "смегма".

Обикновено това състояние е самостоятелно или може да е съчетано с вродена фимоза. В тези случаи натрупването на смегма създава условия за възпаления на кожичката на главичката на пениса и самата главичка (баланопростит), като засегнатите области се зачервяват и отичат, което още повече засилва фимозата и затруднява изтичането на урината. При такива състояния трябва да се пристъпи към оперативно лечение. Прави се резекция на късото "гемче" - една лека, почти безкръвна операция, ако се прави внимателно. Рецидивите са изключени. В повечето случаи специалистите уролози биха препоръчали да се направи и циркумцизио (обрязване), което значително ще облекчи лечението и няма да има нужда от контролни прегледи.