Отговаря проф. Петър Панчев, консултант на в. "24 часа" по урология от старта на здравното приложение "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Дивертикулът е торбовидно образувание на мукозата на пикочния мехур при увеличено налягане на урината.

Може да е вроден, но повечето са придобити. Най-честата причината е затруднение в оттичане на урината от долните пикочни пътища. Общоприето е твърдението, че дивертикулът може да се развие във всяка мехурна стена, която е слаба и не е в състояние да противостои на налягането в мехура.

Състоянието засяга повече мъжете.

Изследванията за доказване на страданието са цистоскопия, венозна урография с микционна цистография и ехография.

Лечението цели предпазване от развитието на злокачествено заболяване. Първо трябва да се отстранят препятствията в отделяне на урината. Обикновено се премахват доброкачествена простатна хиперплазия и стеснението на уретрата. Когато дивертикулът е по-голям и има голямо количество остатъчна урина, се извършва трансуретрално (през канала) отнемане на тъкан на шийката на дивертикула. Ако това не може да стане, се прави отворена операция - с отстраняване на дивертикула.

Макар да изглежда невинно, това страдание може да доведе до тежки усложнения - задръжка на урина в горните пикочни пътища, увреждане на функцията на бъбреците до хронична бъбречна недостатъчност и последици от нея (включване на изкуствен бъбрек, нарушения на електролитния състав, задръжка на течности и промени в кръвното налягане и сърдечносъдовата система).