Отговаря проф. Боян Лозанов, консултант на в. "24 часа" по ендокринология от създаването на здравното му приложение през 2001 г.

Нарушенията във функцията на щитовидната жлеза често водят и до нарушения в менструалния цикъл. При повишена функция на жлезата (хипертиреоидизъм) се наблюдава удължаване на цикъла, по-оскъдно и краткотрайно кървене, а при по-тежките случаи - вторична аменорея за периоди над 3 месеци. Фертилитетът (възможността за забременяване) може да е намален. Тези прояви се обуславят от нарушена регулация на яйчниковата функция във връзка с високите нива на тиреоидните хормони и отзвучават след тяхното нормализиране в резултат на лечение на основното заболяване.

При намалена функция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм) цикълът също е нередовен. Тук са характерни маточните кръвотечения (мено- или метрорагии), дължащи се на оток на ендометриума и намален тонус на маточната мускулатура. Чести са ановулаторните цикли, обуславящи инфертилитет - резултат на повишение на тиреостимулиращия хормон (ТСХ) и пролактина, както и променено съотношение на хипофизарните хормони (ЛХ, ФСХ). Менструални нарушения могат да настъпят и при леките (т.нар. субклинични) форми на хипотиреоидизма. При настъпила бременност се наблюдава изоставане в растежа и развитието на плода, преждевременни раждания и мъртвораждания в случаите, когато диагнозата е неразпозната и не е провеждано заместително хормонално лечение.

Честотата на хипотиреоидизма при бременни жени е около 2%. Това изисква задължително изследване на бременните, които са съмнителни или рискови за хипотиреоидизъм - наличие на данни за прекарано тиреоидно заболяване, наличие на гуша и/или на тиреоидни антитела в кръвта, при фамилна обремененост. В някои държави е въведено задължително изследване - скрининг за хипотиреоидизъм на бременните, които живеят в ендемични (йоддефицитни) райони. Отдавна е известно, че йоддефицитните заболявания, към които се отнася ендемичната гуша, протичат с нарушения, свързани с менструални аномалии и патология на бременността. Йодната профилактика, провеждана системно и адекватно, предотвратява и отстранява тези нарушения. Същото се отнася за адекватното лечение на хипотиреоидизма с тиреоидни хормони.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...