Отговаря проф. Петър Панчев, консултант на в. "24 часа" по урология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Най-вероятно става въпрос за единични кисти. Те са доброкачествени и са по-чести при възрастни, отколкото при деца. През последните години с широкото навлизане на ехографията се диагностицират значително по-често от преди.

Най-често причините за развитието на кистите на бъбрека са защипване на основните структури на паренхима (нефроните) по време на развитието на плода и появата на т.нар. първични кисти или запушване шийките на чашките на кухинната система на бъбрека - вторични кисти. По-рядка причина за кистите е травма.

Малките кисти са безсимптомни. Големите могат да притиснат легенчето и да доведат до задръжка на урина, да се появят болки, кръв в урината, а при други инфекции и гной.

Ехографията, аксиалната томография, магнитният резонанс улесняват много диагнозата и позволяват да се проследява много ефективно развитието им.

След като се открие киста, тя се проследява през 3 или 6 месеца. Ако стигне 5-6 см в диаметър, тя притиска паренхима на бъбрека и предизвиква смущения във функцията му. Тогава се налага да се направи пункция през кожата под ехографски контрол и евакуация на съдържимото. Ако кистата се пълни отново, пак се пунктира. След 4-5 евакуации се обмисля оперативно отстраняване на кистата.