Отговаря проф. Петър Панчев, консултант на в. "24 часа" по урология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Инфекциите на пикочно-половата система са най-честите причини за възникване на заболявания. Причинители на уроинфекции могат да бъдат бактерии, микоплазми, хламидии, гъбички, вируси и др.

Най-чести са бактериалните причинители. Те се разделят на два вида. От първия вид се намират нормално в тялото на човека - стрептококус епидермис, стрептококус фекалис, ешерихия коли, протеус, цитробактер и др. Бактериите от втория вид се срещат в околната среда и при определени условия (например намалена защита на организма) могат да предизвикат възпаление - ентеробактер, протеус еругиноза, серация и др.

Бактерии в урината освен при болести на пикочоотделителната система има и при около 10% от здравите хора. Това е в резултат на съществуващата флора в предната част на уретрата. Най-добрият начин за разграничаване на тези две състояния е бактериалната посявка. Когато се изолират повече от 100 000 микроорганизма в един милилитьр урина, се говори за инфекциозен възпалителен процес в пикочоотделителната система.

При наличие на инфекция трябва да се търсят и причини - вродени и придобити заболявания, злокачествени и доброкачествени тумори, травми и др.

Лечението на инфекцията е в зависимост от изолирания причинител. Ако има резистентност към антибиотик, се прави по-разширена антибиотикограма, засилва се имунитетът, прилага се билкотерапия, балнеолечение, физиотерапия. Трябва да се потърсят и някои специфични причинители.