Отговаря д-р Антоанета Томова, консултант на в. "24 часа" по онкология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

В-клетъчните лимфоми спадат към групата на нехочкиновите лимфоми (НХЛ). Ранната диагноза се среща рядко и обикновено е по случаен повод. Най-чест симптом са увеличените лимфни възли, които могат да се опипат. Другите оплаквания могат да бъдат много разнообразни в зависимост от засегнатия орган и скоростта на протичане на болестта. Например: бавно нарастване с месеци и години на лимфните възли при НХЛ с нисък малигнен потенциал. Или обратно: бързо влошаване с по-изявени и общи оплаквания при лимфома на Бъркит; плеус или перфорация на черво като първоначална изява на лимфом на тънките черва.

Лимфом може да се докаже при отстраняване на сливици и хистологичното им изследване.

Към изброените по-горе симптоми може да се наблюдава повишена температура с неизвестен произход, загуба на тегло, влошаване на общото състояние, потене. Инцидентно може да се докаже при изследване на кръвна картина или при диагностична биопсия при дерматолог.

Диагнозата се поставя чрез биопсия на лимфен възел, по-рядко чрез биопсия на орган. Всеки лимфен възел, който е увеличен за над 3 седмици и не може да бъде повлиян от съответно лечение, трябва да се премахне оперативно и да се изследва под микроскоп и с други тестове.

При В-клетъчните нехочкинови лимфоми са по-характерни сърбеж по кожата, локална или дифузна пръсната болка, нарастване на пакетите лимфни възли с времето.

От изследванията са важни скоростта на утаяване на еритроцитите, пълна кръвна картина, ензим ЛДХ и общо биохимично изследване на кръв, електрофореза и др. Провеждат се образни инструментални изследвания, биопсия на костен мозък и т.н. Лечението се води от хематолог и включва основно метода химиотерапия.