30°C   София
 

Отговаря д-р Борислав Герасимов, консултант по неврология на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Равновесието на тялото при прав стоеж и ходене се осигурява от сложна система в ствола на главния мозък и с участието на малкия мозък. Кръвоснабдяването в тази област се осигурява от двете гръбначномозъчни артерии. Те се обединяват в една в основата на главния мозък.

Дегенеративните промени на гръбнака в шийната област, където минават тези артерии, се отразяват на снабдяването на мозъка с кръв. То се влошава и от естествените възрастови, атеросклеротични и други промени в диаметъра, еластичността и дебелината на артериите.

При мозъчносъдова болест, която е главна причина за вертебробазиларната недостатъчност, симптомите са много характерни и не могат да затруднят невролога. Притискането на гръбначния мозък от дегенеративните промени в гръбначния стълб само усложнява клиничната картина. Нарушеното равновесие на тялото, походката и позата е вследствие на увредени структури в основата на главния мозък, които доставят и обработват информацията за пространственото положение на тялото.

Първите неврологични симптоми при преходните нарушения на мозъчното кръвообращение са замайване, световъртеж, залитане, падане, прилошавания, смущения в говора, краткотрайна загуба на съзнание, нарушено зрение, слабост или изтръпване на крайниците.

Предпазването от инсулт е възможно при правилно оценяване на рисковите и другите фактори, влияещи на кръвоснабдяването на мозъка. Опасността идва от подценената златна възможност за първична, а в тези случаи и за вторична профилактика. Тя вече не може да бъде много успешна, за да не се получат исхемични инсулти.

Преходните нарушения на мозъчното кръвообращение са почти сигурен предвестник на инсулт. Природата подсказва много рано за първите неблагополучия и проблеми с кръвообращението на мозъка. Може навреме да се вземат мерки и чрез целенасочена профилактика да се предотврати едно от най-тежките усложнения - инсулта.

Изследват се и се уточняват най-важните рискови фактори и чрез различни коефициенти се изчислява прогнозата при всеки индивид за вероятността да получи инсулт в близките години, ако не смени начина си на живот. Първичната профилактика е насочена към здрави хора, при които обаче има рискови фактори - хипертония, диабет, висок холестерол, наднормено тегло, пушене, пиене, застоял живот, атеросклероза и др.

Транзиторните исхемични атаки, наричани още малки инсулти, са един от най-големите и опасни фактори и почти сигурен предшественик в следващите месеци и години на инсулт, особено при възраст над 50 г. Но възможностите на неврологията вече са много големи. Всеки, който е имал исхемични атаки, трябва да бъде изследван за разкриване на точните причини за тях.

Медицината вече може успешно да променя прогнозата при застрашените (първична профилактика) и преживелите (вторична профилактика) инсулт. С подходяща диета, разходки, положителна мотивация и добро настроение човек може да си осигури за дълги години оптимално функциониращ и здрав мозък. А активната профилактика с конкретни медикаменти е насочена за недопускане на рецидив или по-тежък и фатален инсулт. Зачестяването на замайването и падането, със или без краткотрайна загуба на съзнание, изисква спешна консултация с невролог.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Аби Кланси е най-секси мамчето! Жената на Питър Крауч показа уникално тяло, след като роди четвъртото си дете. Само шест седмици по-късно красавицата няма грам излишно тегло и бързо се похвали със секси снимка по бански. Феновете на Аби са в истински шок и не могат да повярват как може да изглежда по този начин.

Атрактивната бивша асистентка на "Сделка или не" Жасмина е готова да си направи цяла детска градина. Блондинката е майка на три деца, но не крие желанието си да роди отново. "Това е най-хубавото нещо. Нямам против да имам още деца. След години остават само спомените с децата", разсъждава Жасмина. Права е!

Да почука на врата и да изчака отговор, преди да я отвори, е само едно от тях. Вижте кои са останалите. Когато се обаждаме по телефона, първо представяме себе си и казваме кого търсим. Казваме винаги благодаря, дори за малките жестове. Най-вече за тях. Никога не използваме неуважителен тон пред по-възрастни хора и не прекъсваме.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Емблематичния музикант Буги Барабатае починал тази нощ на 58-годишна възраст. Неговите колеги от радио Z-Rock написаха скръбен статус във Facebook страницата си, който гласи: "Нашият Буги тази нощ си отиде... Нямаме думи... Съкрушени сме". Причината за смъртта все още не е ясна, но в социалните мрежи фенове на музиканта вече изказват

Истинска сватба вдигнаха на поляните на Рожен двама млади българи, които живеят в Германия.Марин Василев от Тетевен предложи на Никол Истаткова от София на колене, подавайки й пръстен пред очите на кумовете Лора Тодорова от София и Димитър Тодоров от Пазарджик. Всички живеят в Германия. Решават да дойдат в народни носии на събора на Рожен и

"Минах по този път като треньор, след мен минаха много, но все там оставаме. Нещо не ни достига да бъдем на голям форум. Все ме питат хората кога ще се повтори това американско лято, но времето си минава и ние нищо не правим за това развитие. На мен това ми е болна тема. Мисля, че няма да се повтори много скоро.