10°C   София
 

Отговаря проф. Мира Кожухарова от Центъра по заразни и паразитни болести. Тя е национален консултант по заразни болести. Дава отговори на читателски въпроси в приложението "Докторе, кажи!" на в. "24 часа" от създаването му през 2001 г.

Микробът хламидия пневмоние инфектира дихателните пътища. Болестта обикновено протича леко до средно и има доста разнообразна клинична картина - фарингит, синузит, ларингит, бронхит или пневмония. При някои започва с болки в гърлото. После се вдига температура, болят гърдите, има кашлица и хрипове няколко седмици.

Пневмонията най-често се развива при млади хора и е атипична. Известно време след боледуването може да има потене и умора, но те постепенно изчезват.

Смята се, че хламидийна инфекция може да отключи астматичен бронхит и бронхиална астма. Но данните в подкрепа на тази хипотеза са твърде ограничени.

Диагностичните тестове, които сега се използват, се нуждаят от усъвършенстване. Най-достъпни и поради това най-широко прилагани са серологичните. Те показват наличието и количеството (титъра) на антителата срещу хламидията в серума. Т.е. за вида на причинителя се съди по имунната реакция. При нея се образуват специфично насочени срещу причинителя антитела.

Хламидия пневмоние обаче е широко разпространен микроб и антитела срещу него се доказват във висок процент от населението. Поради това тълкуването на резултатите от серологичните изследвания е затруднено.

Най-точен показател е 4-кратното нарастване на титъра на антителата в две поредни кръвни проби, взети в началото на болестта и 3-4 седмици след това. При единични проби следва да се определи типът антитела - М или G. Приема се, че доказателство за инфекция е титър на М-антителата 1:16, или 1:512 на G-антителата.

Лекарят лекува хламидийните инфекции с подходящите антибиотици в съответната дозировка поне 10-14 дни.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

ПОСЛЕДНО ОТ

Дете обяви домашните си любимци за продажба, за да помогне на друго дете. 9-годишната Ана Мария от Димитровград реши по този начин да събере пари за лечението на момиче със злокачествено заболяване, чийто единствен шанс е скъпа терапия, предава NOVA. „На първия ми учебен ден ми ги подариха и обичам да си играя много с тях”

ПЛЪХ 5 февруари 1924 – 23 януари 1925; 24 януари 1936 – 10 февруари 1937; 10 февруари 1948 – 28 януари 1949; 28 януари 1960 – 14 февруари 1961; 15 февруари 1972 – 2 февруари 1973; 2 февруари 1984 – 19 февруари 1985; 19 февруари 1996 – 6 февруари 1997; 7 февруари 2008 – 25 януари 2009 В своята година Плъхът трябва да прави планове за бъдещето и

Eдна мила честитка за рожден ден се появи преди няколко месеца на най-четената страница в “24 часа” - “Оживление”. Написана от момиче, влюбено в своето момче. Момчето - млад офицер от Българската армия, нямаше как да види сърдечния поздрав, тъй като в този момент беше на далечна задгранична мисия. Любимата му обаче беше помислила за всичко - снима

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Все още не може да се каже със сигурност кой трови водите на р. Марица, но първоначалните данни сочат, че рибата е умряла заради мленки от пластмаса - неразтворими части, които постъпват от пречиствателна станция, каза за Би Ти Ви областният управител на Пловдив Дани Каназирева. Източникът е пазарджишка фирма, която преработва палстмаса

Трябва да се увеличат наказанията за непълнолетни при тежки престъпления, но това трябва да става разумно и балансирано, каза адвокат Марин Марковски по Би Ти Ви. Този дебат започна след случая в Галиче, когато Андрея бе убита от 17-годишния Аксел. Когато има престъпление, извършено от непълнолетен, трябва да се отчита неговата психическа и

На 72 години почина още един от великия отбор на Холандия с Йохан Кройф и Йохан Неескенс - Роб Рензенбринк. Преди няколко години той бе диагностициран с прогресивна мускулна атрофия. Крилото игра в два финала на световно - през 1974 година, когато Холандия падна с 1:2 от Германия и 4 години по-късно