Делото срещу началната учителка от Бургас Веселина Гинева, държала 15 месеца в плен и уморила от глад бившия си мъж, започва на 26 февруари. За утре е предвидено разпоредителното заседание в окръжния съд, където Гинева ще бъде доведена с белезници от Сливенския затвор.

Срещу нея са повдигнати три обвинения. Тя ще отговаря за това, че от май 2013 г. до август 2014 г. противозаконно лишила от свобода Димитър Миразчиев, като го държала заключен в стая в жилището им в комплекс "Лазур". Според прокуратурата тя го е умъртвила предумишлено и по особено мъчителен начин, като не му давала храна, вода и лекарства. Лишен от медицински грижи на 1 август 2014 г. Димитър издъхнал, заключен в стая със заковани прозорци. Той се опитал да потърси помощ от съседи, хвърляйки бележки през прозорците, но Веселина ги намерила и тогава ги заковала.

След смъртта на Димитър вдовицата натъпкала измършавялото тяло в контейнер за смет на колелца, изнесла го от блока и сама го избутала около 2 км, като го зарязала до жп прелез край колежа по туризъм в Морската градина.

Третото обвинение срещу Гинева е за това, че от смъртта на Димитър, бивш инженер в Нефтозавода, до 31 август 2016 г., тя прибирала пенсията му, лъжейки, че той е жив, но в старчески дом. Така черната вдовица причинила имотна вреда на НОИ в размер на 21 140 лв.