Дядото веднага бръкнал в гърлото на детето, но не успял да извади пластмасата

 Гнус ме е да го пипам, казала медицинската сестра и се дръпнала

Родителите на 11-годишния Йордан, който се задави с пионка за “Не се сърди, човече” и умря, ще съдят лекарите от спешния център в кв. “Ботунец”. Причината е, че 45 минути никой не оказал помощ на детето.

В сряда Йордан се връща от училище и заедно с други деца започват да играят на “Не се сърди, човече”. “В един момент едно от децата започна да пищи и веднага отидох в хола, а Дани се удряше в гърдите и не можеше да диша”, разказа дядото Йордан Заков пред “24 часа”. Той веднага се опитал да извади пионката от гърлото на детето, но не успял. Дадох му вода, но той не можеше да я преглътне, разказва през сълзи дядото. И веднага майката звъни на тел. 112 - в 14,02 минути, и подава сигнал за агонизиращото дете.

“Почакахме малко, но взехме Дани и го качихме в колата, защото спешният център в “Ботунец” е на две минути от нас”, каза още дядото. Там обаче била само медицинската сестра, защото лекарският екип на смяна транспортирал друго дете в болница в София.

От Бърза помощ съобщиха, че в 14,08 ч жена, която се представя като леля на детето, се обажда повторно и казва, че сами ще го закарат до болнично заведение и отказва линейката. Според роднините обаче това не е вярно.  Семейството е категорично, че никой от тях не е отказвал линейка.

Семейството е категорично, че никой от тях не е отказвал линейка.

“В 14,16 ч медицинската сестра в спешния филиал в “Ботунец” информира, че при нея е докарано дете в много тежко общо състояние, посиняващо, с много нисък пулс и тъй като няма време, започва да провежда реанимационни действия. Подала му е кислород, но детето е било в много тежко състояние и е починало”, обясни Катя Сунгарска, говорител на Спешната помощ в София.

“Тя нищо не направи. Сложи му маска, но без кислород. Остави го така и почна да се обажда за линейка. През това време се опитах да му направя обдишване и масаж, защото ставаше по-зле”, казва дядото на Дани. Според него майката на момчето молила сестрата да направи нещо. “Тя обаче се дръпна настрани и каза: Гнус ме е да хвана, гнус ме е да го пипам”, казва дядото Йордан. Той смята, че ако внукът му не бил циганче, щяло да има по-адекватна грижа. “Той не е ли дете като другите, ние не сме ли хора, не заслужаваме ли помощ”, питаше опечаленият дядо. “Дани беше много добро и послушно дете, всички в квартала го познаваха и на всичик помагаше. С желание ходеше на училище", през сълзи разказа възрастният мъж.  Блокът, в който живее семейството.

Блокът, в който живее семейството.

От Бърза помощ обясняват, че сестрата през цялото време е била в контакт със софийската централа, а лекари ѝ давали съвети. От центъра изпращат две линейки с педиатри заради сериозното състояние на Дани. Близките обаче твърдят, че първата идва без кислородна бутилка, а втората пристига след 45 минути, когато той вече не диша. “Ако го бяхме закарали в болница в София, детето ми щеше да е живо. Но го заведохме в центъра, за да му помогнат по-бързо”, плаче дядото.

В четвъртък сутринта пред 16-а поликлиника в Ботунец, където се намира и спешният център, роднини и близки на Дани се събраха на мирен протест.  Полиция пазеше лекарите в 16-а поликлиника заради протеста на роднините.

Полиция пазеше лекарите в 16-а поликлиника заради протеста на роднините.

“Искаме да закрият спешния център. Това не е спешен център, това е морга. Това е пореден случай на починало дете в този спешен център. Живи си докарваме децата, искаме помощ, но си ги вземаме мъртви”, каза една от лелите на момчето. “Защо работи този център, като не може да окаже помощ, вътре няма нищо”, недоумява дядото. Той разказа, че преди няколко месеца един от внуците му вдигнал висока температура и започнал да се гърчи. “Тогава ни обясниха, че за една температура няма как да дойде линейка и да му даваме хапчета, за да я свали. Работим, плащаме здравни, защо няма помощ за нас”, питаше възрастният човек.

Спешният център в Ботунец обслужва целия район “Кремиковци” и има два екипа с лекари. В него обаче няма спешен кабинет и на място не оказва помощ на болните.

Във филиалите на Спешната помощ няма лекар, защото те са в линейките, обясни Сунгарска. Отиват на място, стабилизират болния и по най-бързия начин го транспортират до болнично заведение. “Нееднократно сме коментирали с ръководителите на Центъра за спешна медицинска помощ дефицита на медицински персонал в спешния център. Стигали сме дотам, че ние от районната администрация, без това да ни е пряко задължение, сме правили опити да привлечем за работа в него лекари от територията на района. За съжаление не успяхме да получим съгласието на нито един от специалистите, с които разговаряхме”, написаха във фейсбук страницата си от администрацията на район “Кремиковци”.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев разпореди проверка по случая.