Истинският струвал поне 13 лв. за килограм

Кашкавал, в който част от млякото е заместено от картофено нишесте, е новото менте на пазара за млечни продукти, твърдят производители.

Според Асоциацията на млекопреработвателите в България използването на палмово масло, което да се смесва със сухо мляко при кашкавала, се измества от добавянето на нишесте. Така цената на продукта се сваляла значително.

За килограм истински кашкавал били необходими около 10 литра мляко. С производствените разходи и ДДС цената му ставала близо 13 лева.

В по-евтините продукти със сигурност има добавки за сметка на млякото, твърдят производителите. По този начин цената можело да бъде свалена поне с 4 лв., тъй като използваното мляко е наполовина по-малко.

Изследвания на асоциация “Активни потребители”  потвърждават предлагането на кашкавал с нишесте. Според нея в магазините има продукти с по-високо от стандартното количество въглехидрати. Причината можело да е непълното зреене или добавяне на нишесте или друг полизахарид, който се използва като пълнеж и за задържане на повече вода.

Другият способ за производство на неистински кашкавал е от сухо мляко или суроватъчен белтък в комбинация с хидрогенирани растителни мазнини.

От 14 януари т.нар. имитиращи продукти, които не са произведени от мляко, трябва да се продават в магазините отделно и само пакетирани. Това предвижда промяна в наредба на земеделското министерство. На етикета ще е описано с достатъчно четлив шрифт какво е съдържанието.Рая
01/11/2019 14:38:29

То няма какво да се яде в тази държава и земята за частно ползване ни взеха ,поне от там да си произвеждаме нещо истинско и това няма,с една дума, мрете!

сад
01/11/2019 16:45:15

кой ти е взел земята бе..оди си купи ниви има по 100лв декара

фифи
01/12/2019 01:02:30

На производителя нищо не му пречи да ти продаде кашкавал, струващ 13 лв за 70 лв и дори повече. Всичко зависи от чувството за хумор на търговеца...

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*