Не само хранителният режим може да бъде вегански. Вече съществуват и такива козметични продукти, предаде The Independent.

Веганите, вегетарианците и всички защитници на животните все повече обръщат внимание не само на храната, която приемат, а и на козметиката, която ползват. За щастие, индустрията отговаря на техните изисквания и потребности.

Някои марки предлагат продукти, изцяло съобразени с изискванията на веганите. От това, разбира се, не следва, че целият бранд ще се подчинява на тези съображения, затова е важно да проверите точно кои от предлаганите стоки са такива.

Ако на продукта е отбелязано, че не е тестван върху животни, не означава, че е вегански. Някои компании специално изписват това свое преимущество на етикета, но други не го правят.

Ако искате да спазвате на 100% веганския състав на козметичните продукти, следете те да не съдържат кармин, пчелен восък, гуанин, ланолин и колаген. Когато говорим за стоки, свързани с грима, е добре да обърнем внимание и на четките, които се използват за неговото нанасяне.

Те често са сглобени с помощта на кози и конски косми или такива от катерица, норка или самур. За щастие, съществуват качествени синтетични алтернативи.

Превод и редакция: Зорница Йосифова