Вече можем да открием въглищата като съставка на маски за лице, почистващи продукти, дори паста за зъби, пише The Independent.

Освен с асоциации за лятно барбекю или топлата камина на Коледа, дървените въглища вече се свързват и със света на красотата.

Разбира се, те не се използват в своя натурален вид в козметичните продукти. Преди да се добавят към тях, въглищата са обработени с кислород, за да станат по-податливи към изготвянето на примеси.

Всъщност тяхната функция е подобна на тази на гъба за премахване на мръсотията от кожата ни. Активният въглен не е нещо ново.

Съставката отдавна се използва и с медицински цели по целия свят. Благодарение на абсорбиращата функция на токсини на въглищата, те с години са се употребявали при алкохолни натравяния и свръхдози.

Днес те са изключително популярна основна съставка на редица продукти, тъй като спомагат за свиването и почистването на порите, подходящи са за мазна кожа и дори в борбата с акнето.

Ако ефектът на активния въглен не подхожда на вашия тип кожа, съществуват и други алтернативи за неговата употреба - може да служи за измиване на косата, както и на зъбите.

Подобна паста може би няма да създаде най-приятното усещане в устата, но ефектът е гарантиран. Абсорбиращите свойства на въглищата спомагат за по-лесното отделяне на плака и вещества, които оцветяват зъбите, като кафе, чай и вино.

Превод и редакция: Зорница Йосифова