Млечнокиселите бактерии подобряват храносмилането, стимулират перисталтиката на червата и помагат при случаи на запек. Бактериите, намиращи се в киселото мляко, подобряват имунитета, намаляват случаите на свръхчувствителност и алергия към лактоза.

Млечнокиселите бактерии намаляват риска от атеросклероза, тъй като действието им понижава холестерола в кръвта. И експерименти върху животни вече доказаха, че тези бактерии намаляват количеството на канцерогенните вещества и ензимите в правото черво.

При ферментационните процеси, предизвикани от млечнокиселите бактерии, от белтъците на млякото се образуват биоактивни пептиди, за които е установено, че понижават кръвното налягане, стимулират имунитета и намаляват образуването на кръвни съсиреци. Калцият, на който млякото и млечните продукти са толкова богати, също намаляват кръвното налягане. Млякото и млечните продукти намаляват и риска от развитие на кариес на зъбите. Прясното мляко е алкално, неутрализира киселините, получаващи се при ферментацията на захарите в устата и разрушават зъбния емайл.

Млечнокиселите бактерии в киселото мляко потискат развитието на микроорганизмите в устната кухина, които предизвикват ферментацията. Сирената действат защитно с високото си съдържание на калций, белтък, фосфор.