Над 150 лекари се запознаха с най-новите възможности в лечението на рака на гърдата на научна конференция в София. 27 български и 6 чуждестранни лектори представиха добър опит и данни от изследвания. Събитието е лицензирано от Европейското дружество по медицинска онкология и се организира от Института за изследване лечението на рака на гърдата с председател доц. Желязко Арабаджиев, началник на Клиниката по медицинска онкология към Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ „Токуда".

Той разказа, че сред последните открития в онкологията са РНК-ваксините. В клинични проучвания се тестват както терапевтични ваксини върху пациенти, така и профилактични ваксини върху жени с висок риск от рак на гърдата. Резултатите са обнадеждаващи.

Новост в съвременното лечение на рака на гърдата е използването на биомаркери, които позволяват на онколозите да изберат най-ефективното лекарство или комбинация от лекарства за конкретния пациент.

„Ако допреди 15 години имаше дефицит на лекарства, не бяха въведени модерни оперативни техники и качествени апарати за лъчелечение, то сега имаме излишък от лекарства за един и същ тип рак на гърдата, но няма ясно разграничение кое лекарство е по-добро и при какви пациенти. Биомаркерите ни помагат да да изберем най-ефективната терапия", обясни доц. Арабаджиев.

Той и колегата му д-р Калоян Йорданов, началник на Клиника по лъчетерапия изтъкнаха, че е важно съществуващите към момента в България  45 онкологични отделения и клиники да лекуват комплексно и то утвърден стандарт, така че да няма значение на кое място е постъпил пациентът.