Младите хора, които се справят трудно със стреса, са предразположени към развитие на псориазис в по-късен етап от живота си, съобщи изданието "Медикъл експрес", цитирано от БТА.

Регистри в университета в Гьотеборг, Швеция, показват, че мъже, започнали военна служба в периода 1968-2005 г. и показали слаба устойчивост на стрес, са по-рискови за развитие на псориазис с 31 процента. Проучването, обхващащо този период, е публикувано сега в списанието на Европейската академия по дерматология и венерология. То се основава на данни от над 1,6 млн. шведи. Като част от наборния процес всички мъже са преминавали психологическа оценка.

Въз основа на данните за устойчивост на стрес мъжете са разделени на три групи - една пета от тях са в групата с най-ниска устойчивост, друга една пета са в групата на най-високата устойчивост на стрес. Повече от половината проучени мъже са в междинната група.

Данните на трите групи са били сравнени с националния пациентски регистър. Резултатите показват, че около 36 хил. мъже са развили псориазис или псориатичен артрит. Слабата устойчивост на стрес, показана при оценката на наборниците, се свързва с 31 процента по-висок риск от развитие на заболяването.

Това е първото проучване, подкрепящо тезата, че чувствителността е рисков фактор. Тъй като псориазисът е хронично възпалително системно заболяване, връзката със стреса може да се дължи на силен възпалителен отговор на организма.

По-слабата устойчивост на стрес в юношеството е потенциален рисков фактор, поне за мъжете, каза Марта Ласковски, дерматолог в университета в Гьотеборг. Хората с псориазис имат наследствена психологическа чувствителност, затова е важно лекарите да обръщат внимание и на психическото благополучие на пациентите, допълни тя.

Според изследователите слабост на настоящото изследване е фактът, че устойчивостта на стрес е била тествана само веднъж - когато мъжете са били на 18 години. Устойчивостта може да варира през целия живот, добавя д-р Ласковски.