Проф. Сотир Марчев представи книгата “Бъдете здрави. Как?”, която вече има трети тираж

За да живеете дълго в добро здраве и със свеж ум, са необходими пълноценни социални контакти; много движение; разумно хранене; познаване на състоянието и изискванията на тялото си; добър сън; умствени занимания и профилактика. Тези съвети даде известният кардиолог проф. Сотир Марчев по време на премиерата на книгата си “Бъдете здрави. Как?” на издателство “Труд”.

Официалната премиера на книгата, вече превърнала се в едно от най-популярните и търсени четива, бе на 13 май в литературен клуб “Перото” в НДК. Над час сладкодумният и много знаещ проф. Марчев даваше съвети и отговаряше на въпроси, свързани със здравословния начин на живот и дълголетието.

За месец полезното четиво има трети тираж. В книгата проф. Марчев и журналистът от “24 часа” Любомира Николаева са събрали безценните му съвети в интервюта. От 10 години двамата говорят по всички теми, които са важни за здравето.

“Няма дълголетник, който не се е движил много. Ние живеем в среда, където непрекъснато ни се предлагат вкуснотии. В нашия свят на много индустриални храни и предимно седящ живот,

за да сме здрави и да оцелеем до късна възраст, трябва да се движим

Ако човек прави дори 1000 крачки повече, ще се чувства по-добре”, е първият съвет на проф. Марчев.

Той даде на читателите си седем правила за дълголетие, в които неизменно вярва, стана ясно от отговора му на въпрос от аудиторията дали лично спазва препоръките, които дава на другите.

Второто правило за здраве до дълбоки старини е разнообразното хранене. За образност го нарече диета на светофара: всеки ден в чинията ни поне по веднъж да присъстват естествено червени, зелени и жълти храни. Всяка група осигурява различни витамини, минерали и антиоксиданти и когато редовно влизат в менюто, ни зареждат с разнообразни ползи за здравето

Още древните лекари са стигнали до заключението, че ние сме това, което ядем

Но освен качеството на храната има значение и енергийната ѝ плътност, измервана за удобство в калории. Ако човек приема не повече, отколкото се нуждае, няма вредна храна. Само излишната храна може да е вредна. Най-вредно е човек да прекалява с наситените мазнини и захарта”, обясни проф. Марчев.

Той споделя напълно научната констатация, че за здравето най-добра е средиземноморската диета. В основата ѝ са зеленчуците и плодовете, варивата, пълнозърнестите храни, рибата, семената и ядките.

Без пълноценен сън няма нито общо, нито умствено здраве на старини

“Стресът ни пречи и ни убива бавно. Не може да избягаме от него, светът не можем да го променим, затова ние трябва да променим начина, по който го отработваме на физическо и психическо ниво. Достатъчното количество сън помага да изчистим ефектите от стреса върху тялото и ума”, съветва кардиологът. И дава пример с някои от големите умове в световната история като Маргарет Тачър и Роналд Рейгън, които в активните си години спят по няколко часа на денонощие, а завършват живота си в жестоките лапи на деменцията.

Направете всичко възможно да спите добре, много неща зависят само от вас, съветва кардиологът. “Нас ни събужда светлината - трябва ни тъмнина, за да спим пълноценно. Не включвайте телефона през нощта. Ако се събудите посред нощ, не палете лампи. За да не се будите от светлината навън, спускайте щори или плътни пердета.”

Освен тъмнина за спокоен сън трябват още две неща, изтъкна професорът - отпусната мускулатура, да е отпуснато тялото, и по-ниска температура на тялото.

Обречени сме да остаряваме с все по-малко млади хора около нас, коментира кардиологът. “Все повече ще остаряваме сами. Наред с това, да сме по-здрави физически, е много важно да си запазим свеж ума, за да се обслужваме сами. Колкото повече натоварваме мозъка си - четене на книга, игра на шах, на табла, писане, решаване на кръстословици, учене на нов език, толкова повече отлагаме деменцията и запазваме акъла си, каза кардиологът.

Петото правило на проф. Марчев са социалните контакти. “Няма как да сме си самодостатъчни, социални животни сме. Трябва не просто да имаме много познати, а да имаме кръг от близки хора, с които да общуваме - обясни проф. Марчев. - В самота деменцията настъпва по-рано.”

Мозъкът се нуждае от контакти и да има работа, за да е жив и свеж

Близките приятели и роднини ни помагат да оцелеем и да живеем по-дълго, съветва лекарят. Ограничаването на постъпващата в мозъка информация дава тласък на умственото остаряване. Голяма част от нужните му данни мозъкът получава чрез слуховите и зрителните възприятия. Затова недочуването и недовиждането трябва да се коригират, съвременната медицина има достатъчно средства за това. Колкото повече информация влиза в мозъка, толкова по-дълго живее той. “Човек, за да е здрав, трябва

да познава добре себе си, какво му понася, коя храна, напитка, физическо натоварване

Да изучаваме себе си и да не пренебрегваме потребностите си, е част от стремежа към здравословния начин на живот”, е шестото правило за дълъг живот на професора. А седмото:

не пропускайте доказаните в живота хигиенни навици и профилактичните прегледи всяка година

“Преди хранене редовно да си мием ръцете. Редовното миене на зъбите е другото правило за добро здраве. Едно от условията за общото ни здраве е да имаме добро здраве в устната кухина”, посъветва проф. Марчев. Той напомни и ползата от уриниране след секс - това рязко намалява предаването на полови инфекции.

При добро здраве годишният профилактичен преглед при личния лекар вероятно ще е достатъчен, но за хора със заболявания може да е по-добра идея да прави на 6 месеца, обясни още известният кардиолог.