Препаратът може да се използва за бустер срещу заразата

Британски учени са създали ваксина, която има потенциала да предпазва от широк спектър коронавируси, включително разновидности, за които все още дори не се знае. Експерименталната инжекция, която е тествана върху мишки, бележи промяна в стратегията към проактивна ваксинология, при която имунизациите се разработват и подготвят преди появата на вирус, който има потенциала да предизвика опасна за човечеството пандемия.

Медицинският пробив е направен чрез прикрепване на безвредни протеини от различни коронавируси към миниатюрни наночастици, които след това се вкарват в организма, за да подсилят имунната система да се бори с патогените, ако те нявлязат в тялото.

Тъй като ваксината обучава естествения ни щит да

атакува протеини, които са общи за много различни видове коронавируси,

имунитетът, който той създава, е изключително широк. Това го прави ефективен срещу познати и непознати бацили от същото семейство.

“Показахме, че една сравнително проста ваксина все пак може да осигури защита при редица различни вируси. Това ни отвежда една крачка напред към целта ни да реагираме още преди началото на евентуална пандемия”, казва Рори Хилс, изследовател в Университета в Кеймбридж и автор на изследването.

Тестовете с мишки показват, че

инжекцията предизвиква широк имунен отговор

срещу коронавируси, включително Sars-Cov-1 - патогена, причинил епидемията от SARS през 2003 г., въпреки че протеини от него не са добавени към наночастиците в нея. Подробности за работата, която е резултат от сътрудничеството между университетите в Кеймбридж, Оксфорд и Калифорнийския технологичен институт, са публикувани в медицинското издание Nature Nanotechnology.

“Не е нужно да чакаме появата на нови коронавируси. Знаем достатъчно за тях и за различните имунни реакции, които те предизвикват, за да можем да започнем изграждането на защити срещу непознати бацили още сега”, заяви проф. Марк Хауарт от Университета в Кеймбридж, който също е участвал в изследването.

“По време на последната пандемия учените свършиха чудесна работа, като бързо произведоха изключително ефективен препарат срещу COVID-19, но светът все пак даде много жертви. Трябва да измислим как да се справим още по-добре в бъдеще, а мощен инструмент от това е да започнем да създаваме ваксините предварително”, смятат учените.

Универсалната коронавирусна ваксина, наречена Quartet Nanocage, може да се произвежда в съществуващи съоръжения за микробна ферментация, казва Хилс, като добавя, че изследователите работят с индустриални партньори за увеличаване на мащаба на процеса. Наночастиците и вирусните протеини може да се произвеждат по различно време на различни места и да се смесват, за да се произведе ваксината.

Медицинските регулатори нямат процедури за проактивна ваксинология и изследователите казват, че те трябва да бъдат разработени със съответните органи. Ако се установи, че ваксината е безопасна и ефективна при хора, един от вариантите би бил тя да се използва като бустер срещу коронавирус с допълнителното предимство да предпазва от други представители на неговото семейство. По-вероятно е държавите да поддържат запаси от тази ваксина и от други, предназначени за борба с отделни патогени, след като тя бъде произведена и одобрена.

“В случай на преминаване на коронавирус или друг патоген от животни към хора бихме могли да разполагаме с готови запаси от “оръжия” срещу него и с ясен план за бързо увеличаване на производството им, ако е необходимо”, казва Хилс.

След продажби за милиарди “АстраЗенека” изтегля от пазара инжекцията си срещу COVID-19

Ваксината срещу коронавирус на “АстраЗенека” бе спряна от Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ). Във вторник регулаторът съобщи, че по молба на британския производител е спрял достъпа на препарата до европейския пазар.

Ваксината, разработена съвместно с Оксфордския университет, е третата най-използвана в света, като са доставени повече от 3 млрд. дози. “АстраЗенека” съобщава за продажби на стойност 4 млрд. долара през 2021 г. и 1,8 млрд. долара през 2022 г.

“Тъй като вече са разработени множество варианти на ваксини срещу коронавирус и съществува наличен излишък от тях, това доведе до намаляване на търсенето на нашия продукт, който вече не се произвежда и не се доставя”, се казва в изявление на компанията.

Дружеството подаде искането си за оттегляне до ЕАЛ на фона на самопризнание пред британски съд, че нейният препарат в много редки случаи може да причини синдром на тромбоза с тромбоцитопения.

Той може да предизвика образуване на кръвни съсиреци. По данни на британския орган за контрол на здравеопазването на Острова има 445 потвърдени случая на имунна тромбоза с тромбоцитопения, а от тях 81 са фатални.

Въпреки че официално в документите не се твърди, че случаите са “предизвикани от ваксини”, срещу компанията са заведени над 50 съдебни дела, обединени в колективен иск. Макар да заявиха, че не коментират текущи съдебни спорове, от “АстраЗенека” добавиха, че повече от 30 граждански производства са били оттеглени, прекратени или са довели до благоприятни решения за нея.