Здравословното и балансирано хранене е свързано с по-добро здраве на мозъка и по-добро психично благополучие, предаде Пи Ей Мидия/ДПА, позовавайки се на ново британско изследване.

Резултатите от него хвърлят светлина върху начина, по който хранителните предпочитания влияят не само върху физическото здраве, но оказват значително въздействие и върху здравето на мозъка.

Храненето, включващо балансирано количество зеленчуци, плодове, зърнени храни, ядки, семена, бобови култури, и умерено количество млечни продукти, яйца и риба се свързва с по-добро психично здраве.

Според резултатите от изследването има връзка  между балансираното хранене и по-добрите когнитивни функции и дори по-големите количества сиво вещество в мозъка, което е свързано с интелекта, в сравнение с по-малко разнообразното хранене. 

Авторите му от университета на Уоруик, Великобритания, отбелязват колко е важно изграждането на здравословни хранителни предпочитания още от ранна възраст, тъй като те са от значение за правилното развитие на подрастващите. 

Според изследователите децата трябва да получават питателни и разнообразни храни както у дома, така и в училище, с цел култивирането на среда, която поддържа тяхното физическо и психично здраве.

За целите на изследването са анализирани данни за хранителните избори на 181 990 души от британската Биобанка. Анализът е направен спрямо набор от физически оценки, включително когнитивни функции, кръвни тестове, изображения на мозъка и генетика.

Хранителните предпочитания на всеки човек са събрани чрез онлайн въпросник, който екипът е категоризирал в 10 групи.

Хората са били разделени на четири групи, според храненето им - без нишесте или с намалено съдържание на нишесте (подтип 1), вегетарианско (подтип 2), с високо съдържание на протеини и ниско съдържание на фибри (подтип 3) и балансирано (подтип 4).

Вид изкуствен интелект, наречен машинно обучение, е помогнал на изследователите да анализират големия набор от данни.

Според заключенията при хората с балансиран хранителен режим се наблюдават по-добро психично здраве и по-добри когнитивни функции в сравнение с другите три подтипа.

Проучването, публикувано в сп. Nature Mental Health, също така подсказва необходимостта от постепенни промени в хранителния режим, особено за тези, които са свикнали с вкусни, но бедни на питателни вещества храни.

Чрез бавно намаляване на приема на захар и мазнини с течение на времето хората може да открият, че естествено гравитират към по-здравословни хранителни продукти, смятат изследователите.

Експертите посочват, че генетичните фактори също могат да допринесат за връзката между начина на хранене и здравето на мозъка, пише БТА.