„Бременните жени, които искат, могат да се ваксинират срещу коклюш и така да предадат антитела на бъдещото си бебе." Това каза доц. Атанас Мангъров, завеждаш детското отделение на Инфекциозната болница в София пред bTV.

Той обясни, че новороденото ще е защитено до 2 месец след раждането. Именно тогава се поставя и имунизацията на бебета.

Случаите на коклюш се увеличават у нас, особено при децата и мнозина се тревожат. Доц. Мангъров добави, че сме в предепидемична обстановка и каза, че възрастните хора не са в риск, но децата трябва да се пазят.

„Няма някакво облекчение на кашлицата с лекарства, Другото наименование на заболяването е „100-дневна кашлица". С антибиотици не може да се излекуваме, с тях пазим околните от заразяване", обясни лекарят.

Той коментира и смъртта на новородените от Кюстендил, заразени с коклюш.

„В риска са новородени недоносени, каквито бяха починалите бебета. При новородени до 2-месечна възраст, за да се предпазят, е добре да не се срещат с потенциални преносители на болестта", посъветва медикът.

Но възрастни хора с коклюш няма как да се задушат от кашлица, добави Мангъров.

По думите му заболяването обаче ще продължи да се разпространява.

Кои деца подлежат на задължителна имунизация срещу коклюш през 2024 година?

Всички деца, родени през 2012 година, подлежат на задължителна имунизация тази година. Могат да направят имунизация в максимално кратки срокове. Децата на 6-годишна възраст, родени през 2018 година, също подлежат на задължителна имунизация.

Как става заразяването с коклюш?

Коклюшът се разпространява по въздушно-капков път – когато си говорим, когато общуваме в колектив. Заразността е много висока. И здравите, и болните могат да бъдат преносители. Ако детето има симптоми, хубаво е да го отстраним от колектив, да се консултираме с лекар, да изключим това заболяване и да не се поставяме в риск.

Когато има епидемичен взрив в дадено училище или колектив, се налага карантиниране. Лекарите и медицинските сестри трябва да следят имунизационните програми на децата. Ако има пропуск – детето да бъде насочено да се ваксинира, препоръчват специалисти.

Какви са симптомите на коклюш?

Коклюш е силно заразна бактериална болест, която засяга белите дробове и дихателните пътища. Известна е също като магарешка кашлица. Причинява се от бактерия в устата, носа и гърлото на заразеното лице.

Обикновено симптомите се появяват 7 до 10 дни след заразяването, но това може да стане и след 21 дни:

Първоначално симптомите наподобяват обикновена настинка (кихане, течащ нос, слабо повишена температура и лека кашлица).

В рамките на две седмици кашлицата се изостря и се характеризира с многобройни краткотрайни изкашляния, последвани от специфичен инспираторен звук – реприз.

Пристъпите често водят до изхрачване на прозрачна течност, последвано от повръщане. В началото симптомите настъпват нощем, после се увеличават през деня и могат да продължат до един или два месеца.

При малки бебета е възможно да не се стигне то типичния реприз, а пристъпите на кашлица могат да бъдат последвани от кратки периоди на спиране на дишането. След тази фаза пристъпите стават по-редки и с отслабен интензитет, а състоянието на детето постепенно се подобрява (което може да отнеме до три месеца).