7 хиляди души у нас са се изследвали за рак на дебелото черво само за 2 седмици от началото на първата национална кампания за ранно откриване на опасната болест. Това обявиха в студиото на "Тази събота и неделя" по bTV Елена Джамбазова и д-р Росица Кръствеа от Фондация "Лъчезар Цоцорков", която организира и финансира кампанията.

Над 5 хил. човека в България чуват тази диагноза всяка година. Към момента не съществува масова скринингова програма, която да установява в ранен стадий рака на дебелото черво. Повечето страни от ЕС провеждат такива кампании. "Последните данни показват, че България е единствената държава в ЕС, при която се отчита увеличаване на смъртни случаи при рак", посочи Джамбазова.

"Злокачествените заболявания са наричани коварни болести. Едно от тях е и ракът на дебелото черво. Всяка една от тези диагнози хората я свързват с лоша прогноза, защото ако бъде открита в последен четвърти стадий, това заболяване не е лечимо, можем само да удължим живота", посочи д-р Кръстева. Тя разясни, че ракът е много специфично заболяване, което не дава симптоми. Неговите симптоми се проявяват твърде късно, когато вече туморът е голям и притиска червото. "Трудно е да се открие рака в ранен стадий, ако не се търси активно", обобщи тя. 

Доктор Кръстева уточни, че най-уязвими са хората над 50 г. - затова и кампанията е насочена към тях. Рядко се срещал рак на дебелото черво при млади хора, въпреки че не е изключено. Ако имаме такъв случай в семейството, редно е да започнем да се изследваме след 45 г. 

Кампанията цели именно да диагностицира навреме заболяването. Не всяка аптека обаче партнира в тази кампания, но контейнерчето за проба струва стотинки. В този първи национален скрининг се включват 300 лаборатории, които правят изследвания в цялата страна.

Не се изисква специална диета, тестът е имунохимичен, бърз, безболезнен и много чувствителен. Индикатор е за скрити или окултни кръвоизливи. Предоставя се фекален материал, а резултатът излиза още на следващия ден. Ако резултатът е положителен, програмният директор на здравеопазването във фондацията Елена Джамбазова уточнява, че това не е индикатор за наличието на рак. "Положителният резултат означава, че тестът е засекъл скрито кървене, което е знак, че трябва да се посети лекар", обясни тя.