• При родените след 1965 г. със 17% по-често клетките и тъканите се изхабяват много бързо
  • Виновни са стресът и други вредни фактори на околната среда
  • Актуалната статистика показва, че онкологичните заболявания сред хората под 50 години са нараснали с 30% през последните 2 десетилетия
  • Хора, отказали се от цигарите, са със 17% по-нисък риск за рак от тези, които още пушат, показва изследване от Южна Корея сред 2,9 милиона души

Остаряването е голям риск при много типове рак, а това означава, че колкото повече години трупаме, толкова е по-вероятно да чуем тревожната диагноза.
Според експертите възрастта не е само увеличаване на свещите върху тортата. Става въпрос също и за

износването на тялото, причинено от начина на живот, стреса, лошото психично здраве,

затлъстяването, нездравословната диета и генетиката, което понякога се определя като биологична възраст на човека. При хората с ускорено биологично стареене клетките и тъканите са по-изхабени, отколкото би трябвало според хронологичната им възраст.

"Знаем, че ракът е болест на стареенето. Въпреки това, той наистина посяга към по-младите. Така че да можем да използваме добре развитата концепция за биологичното стареене, за да я приложим към по-младото поколение, е наистина недокосната област", каза д-р Ин Цао, доцентка по хирургия във Вашингтонския университет по медицина в Сейнт Луис и старши автор на новото изследване.

То беше представено на годишната конференция на Американската асоциация за изследване на рака в Сан Диего, разкрива Си Ен Ен.

Научният екип използвал данни на 148 724 души на възраст между 37 и 54 г., събрани в мащабен регистър,

наречен Биобанка на Великобритания.

Темата за рака при младите стана особено актуална именно в Обединеното кралство, след като бе оповестена диагнозата на принцесата на Уелс Катрин, съпругата на престолонаследника принц Уилям. Тя е на 42 години.

Актуалната статистика показва, че случаите на рак сред хората под 50 г. са скочили с 30% през последните 2 десетилетия.

Учените от САЩ проучили 9 маркера в кръвта, които имат отношение към биологичната възраст:

Албумин: протеин, изработван от черния дроб, който намалява с възрастта.

Креатинин: Отпадъчен продукт в кръвта вследствие на усвояването на протеина и разграждането на мускулната тъкан. Той е мярка за бъбречната функция. По-ниските нива се свързват с по-добро дълголетие.

Глюкоза: с възрастта кръвната захар остава висока дълго време след хранене.

С-реактивен протеин: произвеждан от черния дроб като реакция на инфекции. Относително високите нива отговарят на по-бързо стареене.

Процент на лимфоцитите: концентрацията на белите кръвни телца е свързана с функциите на имунната система и има тенденция да намалява с възрастта.
Среден клетъчен обем: мярка за средния размер на червените кръвни клетки, който се увеличава с напредъка на годините.

Ширина на разпределение на еритроцитите: разликата между размера на най-малките и най-големите червени кръвни клетки на човек, която има тенденция да се увеличава с възрастта.

Алкална фосфатаза: ензим, произвеждан основно от черния дроб и костите, който има тенденция да се увеличава при стареенето.

Брой бели кръвни клетки: когато става въпрос за този показател в горния край на нормалния диапазон в кръвта, той може да съответства на по-голямо изхабяване на организма.

Тези 9 маркера били интегрирани в алгоритъм, наречен Фено Ейдж, предназначен да изчислява биологичната възраст.

Учените определяли ускореното стареене, като съпоставяли биологичната възраст на хората в регистъра с тяхната хронологична възраст. След това правели справка в регистрите за раковите заболявания, за да видят колко души от групата са диагностицирани със заболяването, преди да навършат 55 г.

Оказало се, че има 3200 такива диагнози

Станало ясно също, че родените през 1965 г. и след това със 17% по-често показват признаци на ускорено стареене от родените между 1950 и 1954 г.

След като коригирали данните за фактори, които според тях можели да променят резултатите им, изследователите установили, че ускореното стареене е свързано с повишен риск от рак. Те открили, че
най-силна е тази връзка

при рак на белия дроб, стомаха и червата и рак на матката

  В сравнение с хората, показали най-слабо ускорено стареене в пробите на биобанката, тези с най-висок резултат имали два пъти по-висок риск от ранно начало на рак на белия дроб, повече от 60% по-висок риск от стомашно-чревен тумор и повече от 80% по-висок риск от рак на матката.=

Целта на изследването не е била да установи защо тези видове рак, изглежда, имат най-силни връзки с ускореното стареене, но д-р Руи Тян, ръководила изследването, има теория. Тя смята, че е възможно белите дробове да са по-уязвими към стареене от другите видове тъкани, тъй като имат ограничена способност да се регенерират.

Ракът на стомаха и червата, казва Тян, е свързан с възпаление, което се увеличава с напредването на възрастта.
"Натрупаните доказателства сочат, че по-младите поколения може да остаряват по-бързо от очакваното вероятно поради по-ранно излагане на различни рискови фактори и неблагоприятни въздействия на околната среда", посочва изследователката.

Силата на проучването според Ин Цао е, че то е установило тези сигнали при толкова голям брой хора. Учените обаче признават, че

участниците не са били проследени във времето

Кръвните резултати са били само от един тест, така че са дали само моментна снимка на риска, който може да се промени.

В идеалния случай изследователите ще трябва да следват една и съща група в продължение на години, като вземат кръвни проби периодично, за да получат по-точна траектория на техния риск.

"Перфектният сценарий е да бъдат правени множество събирания на кръв през целия живот, което не е осъществимо дори в биобанки като използваната от нас", казва Цао.

Тя смята, че асоциацията между риска от рак и биологичната възраст трябва да бъде тествана и при по-разнообразни популации, тъй като ефектите от социалните фактори, свързани с расовата дискриминация, също трябва да бъдат по-добре осветени.

Д-р Ан Блейс, която изучава влиянието на биологичното стареене при преживели рак в Университета на Минесота, е заявила пред Си Ен Ен, че резултатите от проучването на колегите са вълнуващи, защото могат да насочат към по-добър начин за намиране на хора, които са изложени на висок риск от рак, когато са млади.

В момента тази част от населението, която няма фамилна анамнеза или друг рисков фактор, не се изследва редовно за повечето видове рак.

"Виждаме все повече и повече ракови заболявания, особено рак на стомашно-чревния тракт и рак на гърдата, при по-млади хора. И ако имахме начин да идентифицираме кой от тях е изложен на по-висок риск, тогава наистина щяхме да препоръчаме скрининг в различно време", казва Блейс, директорка на отдела по хематология и онкология в медицинското училище на Университета на Минесота.

Тя не е участвала в новото изследване.

Проф. Блейс добавя, че ако може да бъдат намерени пациенти, изложени на по-висок риск, тъй като клетките им стареят по-бързо, специалистите могат да се насочат към промени в начина на живот: хранене, упражнения и сън.

"Има лекарства, които могат да забавят ускореното стареене",

смята специалистката, която тества две от тях при оцелели от рак. Преживелите рак често показват по-голямо биологично стареене може би поради последиците от химиотерапията и радиацията.

Тези медикаменти принадлежат към клас, наречен сенолитици – за тях се смята, че имат за цел да отърват организма от увредените и стареещи клетки.

В момента не е ясно кой може да се възползва от тези лекарства, но оценките за ускорено стареене като Фено Ейдж биха могли един ден да помогнат на лекарите да насочат пациентите, които най-много се нуждаят от тях, смята Блейс.

Друго ново изследване на учени от Корея, които обобщили данни на 2,9 млн. души, показало, че хората, които са спрели да пушат, са имали със 17% по-нисък риск за рак в сравнение с тези, които не са се отказали от пушенето.

Известно е, че тютюнопушенето е фактор, допринасящ за множество ракови заболявания, включително рак на белия дроб, стомаха, дебелото черво, черния дроб, панкреаса и бъбреците.

Липсата на сън също може да увеличи биологичната възраст,

както и наднорменото тегло и затлъстяването. Всички тези фактори също са посочени като допринасящи за нарастващите случаи на рак при хора под 50 години.

Случаите на рак на дебелото черво са се увеличили особено много - с 50% сред възрастните под 50 години в САЩ от 1999 г. насам. Смъртните случаи от рак на дебелото черво сред младите хора също се очаква да се удвоят до 2030 г., предупреждават експерти.