Не могат устните да живеят отделен живот от лицето - така коментира "джуките"  председателката на Асоциацията на естетичните дерматолози в България

- Д-р Атанасова, защо толкова много момичета изглеждат еднакво - имат еднакви носове, вежди, устни, скули?

- Вероятно те подражават на някого, който смятат за красив. В социалните мрежи много хора използват филтри и по този начин прикриват недостатъците си. Ние се подлъгваме, когато видим лице, върху което има филтри, и мислим, че това е естествената красота. Тези свръхобеми, които се пропагандират - устни, скули, ъгли на долната челюст, изглеждат много некрасиво и прекалено коригирано. Затова трябва да се търсят специалисти, които разбират как да работят с лицето и да спазят хармоничните му пропорции.

- Има ли "стандарт" за красотата?

- Не е естествено и не е красиво, когато устните "живеят" отделен живот на лицето, т.е. когато са свръхобемни. Така момичетата си мислят, че показват статус в обществото. Аз го наричам балкански синдром - когато трябва да се вижда, да се забелязва. Откроявам обаче, че все по-малко търсят такава визия, защото изглежда много евтино. Не искам никого да обидя.

- Може ли момичета под 18-годишна възраст да правят корекции по лицето си, или трябва да са придружени от родител?

- Само със съгласието на родител. Случвало ми се е родител да подарява устни на дъщеря си за абитуриентския бал, но лично аз отказвам и предпочитам да работя с тях, след като навършат пълнолетие.

- До колко са опасни корекциите по лицето?

- Особено неоперативната риноплатика с дермални филъри е много опасна. Тази зона е една от най-опасните, защото рискът да се запуши кръвоносен съд или да компресира с дермален филър, е много висок. Когато се наруши кръвоснабдяването в зоната, много бързо се развива некроза, затова трябва да се потърси пластичен хирург, дерматолог или лицево-челюстен хирург. Аз не правя такива манипулации от много години, защото зоната е много рискова особено при оперираните носове. Анатомията на кръвоносните и лимфните съдове вече е променена и рискът да се запуши кръвоносен съд, да се развие некроза, е много висок. Даже има описани случаи на ослепяване, което е безвъзвратно. Има и случаи на инсулт след дермален филър, има и смъртни случаи, не в България, но все пак съществуват.

Процедурите с дермални филъри не трябва да се търсят в стоматологични кабинети, при медицински сестри или козметици. За съжаление обаче тези процедури се предлагат в козметични салони. Пациентите трябва да бъдат критични в избора си, критично да избират практика, лекар, пластичен хирург. Въпросът е не само да познаваш анатомията, но и да разбираш физиологичните процеси в тъканите. Самите пациенти носят отговорност за избора си, за това как изглеждат и ако евентуално има усложнения. Ако се случи усложнение, дерматологът и пластичният хирург знаят как да го менажират навреме, бързо и компетентно.

- Какви са тенденциите в естетичните процедури? Излиза ли от мода изкуствената външност?

- Искрено се надявам да излезе тази мода. За жалост, тези процедури, като инжектиране на дермални филъри, ботулинов токсин, апаратни методи, станаха много достъпни. Извършват ги некомпетентни хора, които даже понякога нямат медицинско образование. Тези процедури трябва да ги извършват дерматолози, пластични хирурзи. Това са хора, които трябва да разбират процесите на стареенето, състоянието на кожата, защото това е най-големият орган на човешкото тяло и ние се занимаваме с качеството на този орган.

Естествената красота е винаги на мода. Трябва да се работи така, че да се подчертае, а не да изпъкне някоя част от лицето.