Д-р Даниела Карабелова е специалист по обща медицина и хомеопатия в медицински център „Сведан“

- Д-р Карабелова, кои са най-честите причини за консултация във вашата практика?

- Най-много от консултациите ми са по повод честите боледувания при децата. Всъщност честите инфекции при сина ми бяха причината да се запозная в дълбочина с хомеопатията. Като практикуващ лекар отчаяно търсех начин да разредя тези епизоди. Започнах обучение по хомеопатия и веднага приложих наученото при сина ми и моите пациенти. Последваха добрите резултати и стотици доволни пациенти.

В моята практика към мен се обръщат и хора с тревожни разстройства и панически атаки, жени с хормонални нарушения и рецидивиращи инфекции, хронична уртикария и други.

В момента много от консултациите ми са по повод на сезонен алергичен ринит. Хомеопатията е с доказан ефект при този проблем, описан в редица клинични проучвания, публикувани в медицински издания с висок рейтинг.

- Кои са хомеопатичните медикаменти за профилактика на страдащите от сенна хрема?

- Сенната хрема е свръхреакция на имунната система към определени полени във въздуха. Тя се изразява с неприятно усещане в носа и гърлото, хрема, парене, щипане и сълзене на очите, понякога кашлица. Профилактиката на сенната хрема започва поне месец преди цъфтежа на растенията, които я причиняват. Използват се три хомеопатични препарата: Poumon histamine 15 CH, Pollens 15 CH и Apis mellifica 15 CH. Пациентите, които знаят, че предстои кризисен период, вземат профилактично от трите хомеопатични препарата по 5 гранули дневно месец преди цъфтежа. Това силно редуцира остротата и честотата на изява на симптоми.

В аптечната мрежа има медикамент, който съдържа и трите хомеопатични съставки. Това е “Риналержи контрол” и за профилактика се взема само 1 таблетка на ден. Започва се месец преди цъфтежа на проблемното растение и продължава до приключването му. Обичайно тази профилактика е от март до ноември. Голямо предимство на “Риналержи контрол” е, че може да се приема и при вече проявена алергия. Тогава приемите са до 6 таблетки на ден, като при намаляване на симптомите отново се взема по 1 таблетка.