Изключването на картофите от храненето не само не е полезно за организма, но крие риск от недостиг на витамини В, С и калий, пише сп. "Фронтиърс", позовавайки се на американско изследване. 

Съществува мнение, че консумацията на продукти, съдържащи картофено нишесте, води до наднормено тегло, нарушения в работата на стомашно-чревния тракт и диабет. Поради тази причина много хора изключват зеленчука от менюто си, пише БТА.

Авторите на настоящото изследване от Медицинския колеж "Алберт Айнщайн" са стигнали до извода, че подобни действия са нецелесъобразни и дори могат да навредят на здравето. 

За целите на изследването доброволци са били разделени на двете групи. Участниците е трябвало да се придържат към два типа хранене - с изключването на нишестени зеленчуци и заместването им със зърнени храни. Приемът на калории и при двете групи е бил сходен.

Кръвните изследвания на доброволците впоследствие са показали, че заместването на нишестените зеленчуци със зърнени продукти е довело до намаляване на калия с 21 процента, на витамин В6 - със 17 процента, на витамин С - с 11 процента и на фибри - с 10 процента. 

Изследователите отбелязват, че картофите, както и зърнените продукти, са богати източници на въглехидрати. Тези видове храни обаче не са взаимозаменяеми, нито могат да бъдат класифицирани като вредни или полезни. Според учените балансираното хранене в рамките на подходящ калориен диапазон играе ключова роля за поддържането на стройна фигура и добро здраве.