Улесняват достъпа до ядрено-магнитен резонанс. Това ще се случи и с други изследвания, за които досега хората чакаха със седмици.

Наскоро Йоана Лечева получава нетърпимо главоболие. Лекар й препоръчва ядрено-магнитен резонанс.

"Само за направлението около 2 до 4 седмици казаха, че се изчаква. Самият резонанс става след около седмица в някои частни центрове, в болниците се изчаква 2-3 седмици за записване на час. Не може като не се чувстваш добре единственият вариант да е престой в болница за едно амбулаторно изследване или да трябва да чакаш", каза Йоана Лечева.

Цената на изследването започва от 300 лева.

"Има някои заболявания като стволови инсулти или тумори, които могат да бъдат диагностицирани само с резонанс", заяви д-р Владимир Дамянов, невролог в ДКЦ VIII.

Досега пациентът получава направление от личния си лекар за специалист, а от него - за изследването. След това се чака одобрение.

"Вече можем да пращаме пациентите. Няма това загубено време между отговора от касата дали е одобрен, или не. Но проблемът е дали тези пари ще достигнат за повечето се нуждаещи пациенти", обясни д-р Дамянов.

До промяната се стига след анализ, който показва, че за 2023 г. 61 милиона лева от бюджета изследвания на касата не са похарчени, пише bTV.

"Има причини - най-вече бюрократични и административни за неусвояването на тези средства. Този нов ред на определяне на достъпа ще приравни хората, които си плащат от джоба с тези, които получават разрешение от здравните каси", каза зам.-министърът на здравеопазването доц. Михаил Околийски.

Увеличени са и парите, които касата плаща за тази дейност. Очакванията са така да се чака по-малко за изследването.