"Имаме ключов компонент, който трябва да променим в здравеопозването. Трябва да не вредим, да направим тази система да работи максимално безопасно", това заяви в предаването "Денят започва" по БНТ д-р Александър Симидчиев от ПП-ДБ. 

"Това, което трябва да се сучи в здравеопазването, не може да се случи от една или друга партия. Когато говорим за политическа подкрепа, трябва да имаме междупартиен консенсус, което до момента не успяваме да направим", заяви той. 

Д-р Симидчиев каза, че не е участвал в разговори дали здравното министерство ще остане в квотата на ПП-ДБ след ротацията.

"Министърът на здравеопазването е най-често сменяният министър - 31 министъра за 33 години. Проблемът не е кой ще бъде министър, а да управляваме системата така, че да помага на хората", обяви той. 

Относно цените на лекарствата той поясни, че те имат таван, който е на базата на т.н. позитивен лекарствен списък, но цените могат да варират. Според него тези вариации понякога могат да бъдат до 28 пъти, което не е недопустимо. 

"Когато има конкуренция, нещата стават по-добре. Когато имаме една здравноосигурителна каса разходите са по-малко, отколкото когато са повече. Знам, че много хора смятат, че конкуренцията ще доведе до по-добро обслужване", коментира той.

"Големите болници, когато няма прецизни механизми за контрол, се получава възможността част от ресурса за тези болници да бъде отклоняван. Контрол има, той трябва просто да бъде прецизиран", смята той.

"Все още не е обявена грипна епидемия в София. Причината е, че хората вече започнаха да ценят здравето и когато са болни започнаха да си оставят вкъщи, за да предпазят другите", обясни д-р Симидчиев.