Животът ще е много по-прост, ако някои неща са предварително ясни. Затова в наредбите за ваканциите трябва да бъде вписана задължителна грипна ваканция всяка година.

Така или иначе всяка година има грип и винаги се стига до тази мярка. Но без да е нужно да се хабят нерви и енергия за глупости.

Тазгодишният патос от деца към кметове се дължи на факта, че грип има - обявени са епидемии, но това не води до прекъсване на занятията. И е напълно нормално и ученици, и родители да негодуват и да искат разпускане на училищата. Изобщо идеята, че такива неща, които се отнасят до безопасните условия в училище, трябва да се решават някъде горе, е крайно нелепа. Предвидете една седмица прекъсване на занятия поради зараза и оставете на директорите да решават сами кога да я ползват. В конкретното училище може да има зараза и без да бъде обявявана някаква епидемия на национално или регионално ниво. Директорите виждат най-добре какво се случва и те могат да преценят кога е нужно да се спрат събиранията на деца.

Преди да направим като естонците персонализирано управление, трябва да приемем, че самите управлявани могат да дъвчат дъвка и да ходят едновременно. Тоест те сами могат да решават какво е най-добро за собственото им здраве и благополучие.