От 2024 г. Военномедицинската академия в София ще въведе роботизираната хирургия и ще направи за първи път трансплантация на бъбрек. Това са най-важните задачи, които стоят пред академията, казва в деня на празника ръководителят ѝ генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

На 1 декември Военномедицинска академия (ВМА) отбелязва 132 години от създаването си.

На този ден от лечебното заведение почитат всички онези поколения, отдали живота си на тази кауза,

спазвайки повелята на първооснователите, а именно ВМА да бъде образцов пример и еталон в здравеопазването.

Първият курс военни лекари
Първият курс военни лекари
От своето създаване като гарнизонна болница през 1891 г. тя не престава да расте и да се развива благодарение на ентусиазма на своите създатели – възрожденските лекари Георги Золотович, Михаил Иванов, Луиджи Понтара, както и десетки други техни съвременници, които полагат основите на военното здравеопазване. Следвайки добрите традиции, последователите им изграждат мощен диагностично-лечебен и учебно-научен комплекс с център Многопрофилната болница за активно лечение – София, регионални болнични филиали в Пловдив, Варна, Плевен и Сливен и санаториални бази в Банкя и Хисаря.

През годините военните болници в България извоюват и задържат водещите си позиции сред обществеността, като многократно са доказвали незаменимата си роля в извънредни ситуации.

Печелят пациенти с модерно лечение, индивидуален подход и грижа за всеки

нуждаещ се, с непрекъснат стремеж към усъвършенстване – не само по отношение на материалната база, но и в развитието на кадрите.

Във военномедицинския симулационен център са обучени 538 души.
Във военномедицинския симулационен център са обучени 538 души.
ВМА посреща празника с още реновирани звена и разкрити нови дейности не само в столицата, но и в т.нар. периферни болници в зависимост от стратегическото значение на всяка от тях.

И с широко международно признание за водещите школи в областта на гастроентерологията, хирургията, трансплантологията, урологията, засвидетелствано по време на научни форуми в лечебното заведение, на които присъстваха едни от най-добрите световни специалисти в съответната област.

На 1 декември Военно-медицинската академия отбелязва 132 г. от създаването си с широко международно признания

“Готвим се много сериозно за първата ни бъбречна трансплантация. Имаме подписан договор за извършване на тази дейност, нашите екипи преминаха обучения в Румъния и Турция. Имаме достатъчно опит зад гърба си в трансплантологията по отношение на реанимацията, нефрологията, разполагаме с диализен център. Готови сме да стартираме от следващата година, коментира началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

Болницата се готв за първата бъбречна трансплантация.
Болницата се готв за първата бъбречна трансплантация.
Гарант за водещите позиции на тези школи са изтъкнатите специалисти, които уважават традициите и имат хъс и воля да ги надграждат и да привличат нови колеги, също така мотивирани.

Безспорна гордост за ВМА са и курсантите, които се обучават за военни лекари по тристранното споразумение между ВМА, ВВМУ и МУ - Варна. Историческо за военната ни медицина бе завършването на първия випуск – на 14 октомври курсантите получиха военните си пагони, а на 2 декември ще получат и дипломите си по медицина. Те вече са разпределени във военните формирования. А след тях смело вървят следващите шест випуска, или общо 115 курсанти.

“Ние сме горди с тази програма, която отчитаме като много успешна. За годините от стартирането през 2017 г. имаме един или двама отказали се. А всеки следващ випуск идва по-мотивиран и с по-висок успех”, подчерта началникът на ВМА.

През следващата година приоритет на ВМА е внедряването на роботизираната хирургия

През следващата година приоритет на ВМА е внедряването на роботизираната хирургия
Успех и гордост за академията е изграденият през 2021 г. Военномедицински симулационен център

До момента в него са обучени 538 души: бойни санитари (263), по 18 души т.нар. цивилни и военни парамедици, 98 души са преминали курс за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха (HEMS), пет екипа, или 20 души, участващи в многонационални операции (Мали), както и 100 служители на Министерството на правосъдието, военното разузнаване, Академията на МВР и други за оказване на спешна медицинска помощ в екстремни ситуации.

“Центърът е направен изцяло по американски образец, смело мога да заявя, че няма друг такъв в Европа. И продължаваме да го надграждаме –

Успех и гордост за академията е изграденият през 2021 г. Военномедицински симулационен център

Успех и гордост за академията е изграденият през 2021 г. Военномедицински симулационен център
до края на годината трябва да е монтиран и хеликоптер симулатор,

който ще се използва за обучението по авиомедицинска евакуация. В проект е и изграждане на сертифицирана хеликоптерна площадка. През следващата година трябва да изградим и медицинския тренинг център за клинични специалности, в който ще има симулатори, на които да се упражняват различни манипулации и операции”, разказва ген. Мутафчийски.

В приоритетите на лечебното заведение за следващата година е внедряването на роботизирана хирургия, реновиране на още няколко звена, сред които и физиотерапията.

“От 2023 г. ВМА разполага с роботизирана система за рехабилитация – това е една огромна инвестиция – за над 1 млн. лева. Ние сме единствената държавна болница, която притежава такъв робот. Преди нас имаше само в един частен център. Продължава реновацията във всички болници, част от структурата на ВМА, допълни генералът.