Близо 17 хиляди медицински сестри липсват в България. Не достигат 1000 лични лекари и над 460 психиатри. Това стана ясно от анализ на Съвета за икономически анализи, посветен на недостига на медицински специалисти в здравеопазването в България. Автори на изследването са Ралица Симеонова-Ганева и Калоян Ганев – доценти по икономика и иконометрия в Софийския Университет „Св. Климент Охридски" и членове на Съвета за икономически анализи към Министерския Съвет.

На глобално ниво има сериозен недостиг на медицински специалисти. Към 2030 г. се очаква да достигне до 15 млн. Проблемът е изключително сериозен както в САЩ, така и в други страни. Предимство имат тези, които предлагат най-високи заплати и условия за труд, обясни Ганева. По думите й недостигът се оценява по няколко критерия.

Броят на лекарите на 100 хил. души у нас е по-висок от този в европейските държави, но се открояват два дефицита. Първият е този на общопрактикуващи лекари. Вторият недостиг е на психиатри.

Страната ни има нужда от около 2 хил. акушерки, за да се подобри услугата, каза още авторът на анализа.

Не достигат около 17 хил. медицински сестри. Ако искаме да осигурим съотношението сестри към лекар да е 2:1, то тогава липсват 29 хил., обясни Ганева.

 На регионално ниво дефицитите са много по-остри, обясни Ганева. Между 1/5 и 1/3 са в София. Пет области у нас имат по-висок брой лекари спрямо медианата на европейските държави. 

Има тенденция към намаляване на педиатрите. 9 области изпитват недостиг на педиатри, стана ясно от анализа.

А единствено в Плевен няма недостиг на общопрактикуващи лекари. Най-остър дефицит на психиатри има в столицата - 90 не достигат. 

"Ясно осъзнаваме проблемите с кадрите, те не са от вчера", заяви зам.-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов.  По думите му здравното министерство се опитва да се справи с недостига, като на първо място увеличава броя на студентите държавна поръчка. При лекарите местата се запълват, връщаме се към нивата от края на 90-те години. Но една част напускат страната. Опитваме се да ги държим тук, за да специализират. Има атрактивни и неатрактивни специалности, обясни Гетов и даде пример със съдебната медицина, неонатология, педиатрия. Според него преди пандемията пт ковид е нямало нужният брой специалисти по инфекциозни болестк, а сега имаме свръх голям брой специализиращи. 

Колкото и да увеличаваме приема, няма толкова желаещи. Професията на медицинските сестри не е атрактивна заради системата на заплащане. Трябва да им се даде възможност за собствена практика, за съжаление повече от половината напускат страната.