“Ню Йорк таймс” за “Нова Каховка”: Взривен е отвътре

Къпането и риболовът бяха забранени в Черно море в района на Одеса след взривяването на язовир “Нова Каховка”, съобщиха от градския съвет там. Причината е, че пробите на морската вода, взети от украинските власти, са показали

наличието на салмонела, бактерия на холера

(не е причинител, но води до остри чревни инфекции - б.а.), астравируси, ротавируси, както и яйца и ларви на паразити, които поразяват тънките черва. Освен това експертите са открили наличието на ешерихия коли много над допустимите нива.

Решението за забраната беше взето на извънредно заседание на комисията по техногенна и екологична безопасност и извънредни ситуации в събота.

След взрива на стената на язовир “Каховка” на 6 юни, който предизвика огромни наводнения в Херсонска област, Украйна и Русия почнаха да се обвиняват една друга за причинената екокатастрофа. Според разследване на в. “Ню Йорк таймс” водното съоръжение може да бъде разрушено единствено отвътре, като се

изключва възможността за външна атака

По времето на строителството на “Каховка” през 50-те години тя е направена да издържи почти всякакви атаки отвън, а язовирът и вецът са под контрола на руснаците от 2022 г. В разследването са посочени сеизмологични данни от Румъния и Украйна, както и сателитни снимки на щетите, които са анализирани от експерти от САЩ. Според тях разрушенията са вследствие на взривове под съоръжението, а дотам може да отиде само някой, който има достъп до машинното отделение на веца.

Ерозия на материали също на теория би причинила такива щети, но специалисти смятат това за малко вероятно. Според “Ню Йорк таймс” руснаците са имали инженерните планове на “Каховка”, като са го взрвили, за да премахнат едни от военните фронтове.