Безплатна застраховка ще получат всички спешни медици в София и областта. Това съобщиха от Българския лекарски съюз днес.

Искаме да подсигурим добри условия за застраховане, които да ползват колегите, ако срещу тях има агресия, обясни председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

666 спешни медици ще се възползват от застраховката, която е до края на годината, обясни шефът на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Георги Гелев.

Искаме да дадем отпор на този тормоз, който се налага върху медиците. Даряваме безплатни застраховки на всички спешни медици в София и областта. Тя ще включва правни консултации и правна помощ. Трябва да е ясно, че в държавата трябва да има ред, заяви изпълнителният директор на Лев инс Павел Димитров.

"Ще предоставим сигурност в материалния свят, но и когато лечебното заведение иска да ползва услугите, ще направим оценка на информационната сигурност на системата. Има теч на данни, затова може да дадем съвети на всяко лечебно заведение", обясни той. 

Агресията е физическа и вербална. Особено изнервящо е вербалната агресия. Тези, които приемат сигналите, които обслужват, там се разменят какви ли не думи, каза още Гелев.

По думите му предимно в Самоков са регистрираните случаите на физическа агресия, след които са напуснали две сестри, лекар и парамедик. Всички са в нетрезво състояние, които са извършили агресията, обясни Гелев.

Над 55% от медиците са подложени на агресия, припомни д-р Маджаров. Ако някой агресира срещу медици, ще бъде преследван от закона, заяви председателят на БЛС. Според него често срещано е насилието във входа на приемно отделение. Той също коментира, че по -страшна е вербалната агресия и този, който е потърпевш, напуска.